Imprimare

Scaderea pietei farmaceutice, mascata de tratamentul hepatitei

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Conform rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report, Cegedim estimeaza ca valoarea medicamentelor eliberate catre pacienti in Romania a atins in trimestrul 2 al anului 2016 nivelul de 3,29 miliarde lei la pret de distributie, in crestere cu 16,3% comparativ cu trimestrul 2 al anului 2015. Pentru ultimele 12 luni, valoarea medicamentelor eliberate catre pacienti in Romania a atins nivelul de 11,94 miliarde lei la pret de distributie, in scadere cu 4,4% fata de perioada corespunzatoare (iulie 2014 – iunie 2015).

"Cresterea pietei la nivelul trim. 2 din 2016 este explicabila din 2 motive: valoarea pietei in trim. 2 din 2015 a fost neobisnuit de mica (datorita anuntului de reducere a preturilor pentru medicamentele pe baza de prescriptie incepand cu 01.07.2015), respectiv largirea utilizarii tratamentului pentru hepatita (care marcheaza o premiera prin impactul semnificativ asupra pietei). La nivelul analizei la 12 luni, scaderea pietei de medicamente de 4,4% se datoreaza scaderii medicamentelor pe baza de prescriptie in farmacii care a fost de 7,5%. Daca facem abstractie de introducerea tratamentului pentru hepatita, scaderea acestui segment ar fi fost de 14,8%. in situatia actuala, consideram ca intreaga metodologie de fixare a preturilor si de co-plata a medicamentelor trebuie revizuita", a declarat Petru Craciun, director general Cegedim.

Medicamentele pe baza de reteta (Rx) din farmacii au atins o valoare de 2,33 miliarde lei, in crestere cu 20,8%. Medicamentele fara prescriptie (OTC) au atins o valoare de 0,61 miliarde lei, in crestere cu 14,7%, iar segmentul de spital a atins 0,36 miliarde lei, in scadere cu 4,4% fata de trimestrul 2 din anul precedent.

In privinta evolutiei principalelor grupe terapeutice, in ultimele 12 luni se evidentiaza cresteri in volum doar in cazul medicamentelor anti-neoplazice si imunomodulatoare (6,6%), al celor pentru sistemul digestiv si metabolism (2,6%) si pentru sistemul cardiovascular (0,4%); in valoare, cresterile medicamentelor anti-infectioase sistemice (32,4%) si ale celor pentru sistemul digestiv si metabolism (1,8%) sunt singurele peste zero.

De asemenea, cele mai multe vanzari in ultimele 12 luni s-au inregistrat in aria medicamentelor pentru sistemul digestiv, sistemul cardiovascular, cat si in cazul anti-infectioaselor sistemice.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Scaderea-pietei-farmaceutice_-mascata-de-tratamentul-hepatitei_21732/

lauff lautf laurf