Abordarea multidisciplinara a cancerului bronhopulmonar sustinuta la unison de catre elita chirurgiei toracice din Romania si din strainatate
Societatea Romana de Chirurgie Toracica (SRCT) 1994 si Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Craiova au organizat in premiera la Craiova „Conferinta Nationala de Chirurgie Toracica”, editia a XIV-a, un eveniment ce a reunit aproximativ 100 de specialisti romani si straini din chirurgia toracica.
Tema principala a editiei din acest an a fost „Cancerul bronhopulmonar - controverse si consens in tratamentul chirurgical actual”, focusul fiind insa pus pe interdisciplinaritate.
„In premiera, la Conferinta Nationala de Chirurgie Toracica au participat si colegi de-ai nostri din alte specialitati medicale, precum pneumologie, oncologie sau medicina de familie, intrucat cancerul bronhopulmonar trebuie abordat interdisciplinar”, a declarat sef Lucrari Dr. Alin Demetrian, sef clinica chirurgie toracica Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, presedintele Comitetului Local de Organizare.
Colaborarea medicilor in managementul cancerului bronhopulmonar este esentiala, au sustinut la unison specialistii prezenti, precum: Prof. Univ. Dr. Ioan Cordos, Prof. Univ. Dr. Dan Ulmeanu, Prof. Univ. Dr. Horia Sirbu (Germania), Prof. Univ. Dr. Marcin Zielinski (Polonia), Prof. Univ. Dr. Jose Belda Sanchis (Spania), Prof. Univ. Dr. Xavier Benoit D’Journo (Franta), Prof. Univ. Dr. Didier Lardinois (Elvetia) sau Prof. Univ. Dr. Cristian Chiricuta.
„Pentru a imbunatati prognosticul acestei boli ingrozitoare, tratamentul interdiciplinar este necesar in toate stadiile bolii. Numai chimioterapeutul cu radioterapeutul, impreuna cu chirurgul intr-o grupa interdisciplinara sub forma unui tumor-board toraco-oncologic trebuie sa hotarasca tratamentul care se face acestui pacient. Numai astfel, prin tratamentul interdisciplinar se poate imbunatati prognosticul. Din punct de vedere medical, in toata lumea in momentul de fata cancerul bronhopulmonar se trateaza interdisciplinar”, a declarat Prof. Univ. Dr. Horia Sirbu.
Pe agenda evenimentului s-au regasit teme de actualitate in chirurgia toracica, precum „Cancerul bronhopulmonar - un diagnostic greu de stabilit? Cazuri clinice”, „Indicatiile tratamentului chirurgical in stadiul III, in cancerul bronhopulmonar”, „Rolul metodelor chirurgicale minim invazive in stadializarea cancerului bronhopulmonar” sau „Lobectomii sau rezectii partiale in stadiul I al cancerului bronhopulmonar?”.
Creditat cu 15 puncte EMC, evenimentul s-a adresat in special medicilor cu specialitatea chirurgie toracica, dar si pneumologilor, oncologilor si radioterapeutilor.
Cu 10 milioane de noi cazuri descoperite anual, cancerul reprezinta una dintre cele mai agresive si frecvente tumori maligne, responsabila de moartea in fiecare an a peste 8 milioane de oameni din intreaga lume, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In Romania, aceasta tumora maligna prezinta o tendinta continuu ascendenta la ambele sexe, iar din punct de vedere al numarului de decese, cancerul bronhopulmonar ocupa primul loc la barbati si locul patru la femei.
Sursa: PaginaMedicala.ro