FABC si SNMF propun Planul National de Diagnostic Precoce, Tratament si Monitorizare a Melanomului
FABC si SNMF au organizat evenimentul „Planul National de Diagnostic Precoce, Tratament si Monitorizare a Melanomului”, unde a fost pus in discutie un plan de masuri in sensul reducerii incidentei cancerului de piele si facilitarii accesului la tratament pentru pacientii diagnosticati cu aceasta boala. Initiativa face parte din campania de informare si constientizare a pericolului melanomului – „Un viitor fara pata”.
„SNMF si FABC propun Ministerului Sanatatii organizarea unei comisii speciale, care sa stabileasca din punct de vedere tehnic metodologia de organizare a unui program complex de depistare precoce, tratament si monitorizare a melanomului. Este de dorit ca aceasta comisie sa conceapa normele dupa care sa functioneze acest program, astfel incat implementarea sa fie posibila incepand cu 1 aprilie 2017, odata cu intrarea in vigoare a noului Contract Cadru al CNAS. De acest program ar trebui sa beneficieze in prima faza persoanele care sunt la risc sa dezvolte melanom", a declarat Cezar Irimia, Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.
Melanomul este o afectiune oncologica cu prognostic grav, evolutie rapida si cu o durata de supravietuire limitata, mai ales in stadiile avansate de boala. Incidenta melanomului este in crestere si, conform Skin Cancer Foundation, in fiecare ora, o persoana cu melanom moare, la nivel global. In Romania, aproape o treime dintre cei care au fost depistati cu aceasta forma de cancer mor anual – aproximativ 350 de decese.
Depistarea precoce este cea mai buna metoda de reducere atat a mortalitatii, cat si a morbiditatii provocate de melanom. Depistat la timp, melanomul este curabil in 98% dintre cazuri. „Aparitia unor alunite noi, a unei alunite cu aspect mai mult sau mai putin neobisnuit, care se modifica rapid, ar trebui sa fie un semnal de alarma, pentru ca ar putea fi melanom. Orice schimbare a marimii, formei, culorii, reliefului sau alte evenimente – sangerarea, mancarimea, aparitia de cruste ar trebui sa trimita pacientul catre medicul de familie”, a declarat Dr. Daciana Toma, medicul de familie si secretar in cadrul SNMF.
Implementarea unui program de screening pentru melanom ar putea scadea cu 10% numarul de cazuri de melanom metastastazat, pana in 2022.
Sursa: PaginaMedicala.ro