Cancerul de cap si gat. 200 de consultatii gratuite
Anual, 150.000 de europeni afla ca au cancer localizat la nivelul capului sau al gatului, dintre care, 7.000 sunt romani. Este un cancer despre care medicii sustin ca se vindeca mai repede si mai usor decat alte tipuri. 8 din 10 oameni ar putea depasi momentul cu bine, dar nu se intampla asa. Diagnosticarea tarzie reduce sansele la viata pentru jumatate dintre pacientii romani.
Fumatul, consumul de alcool, agentii infectiosi, factorii nutritionali si cancerele dezvoltate de-a lungul timpului, reprezinta principalii factori de risc pentru aparitia acestui tip de cancer. Prin campania "MAKE SENSE!" initiata de European Head and Neck Society, alaturi de European Cancer Patient Coalition, medici din toata tara sunt invitati sa ofere consultatii gratuite.
"Sunt numerosi parteneri care au inteles importanta acestor consultatii si mai ales necesitatea de a le oferi gratuit. Exista deja aceasta posibilitate in Brasov, Bucuresti, si Giurgiu. Unii dintre acestia au participat si in 2015. Anul trecut, dintre cei o suta de romani consultati, doi au avut nevoie de investigatii suplimentare pentru ca prezentau simptome suspecte. Am spune ca nu e mult, dar daca ne gandim ca vorbim despre doua vieti, lucrurile se schimba. Ceea ce ne-a surprins este faptul ca peste 50% dintre cei consultati nu faceau legatura intre obiceiuri vicioase de tip fumat, consum de alcool, aspecte ale vietii intime, si aparitia acestui tip de cancer", spune Alina Comanescu, fondatorul Asociatiei Sanatate pentru Comunitate.
In Romania, campania este sustinuta de europarlamentarul Daciana Sarbu, vicepresedinte al Comisiei de Mediu si Sanatate Publica din Parlamentul European, care sustine ca: "Mai toti vorbesc despre cancerul de san, cancerul de col, si mai putin despre aceste forme care exista si si, din pacate, nu mai sunt atat de rare. Sunt cumva necunoscute, de aici si necunoasterea simptomelor. De exemplu, o raguseala nu ne duce cu gandul la cancer. Sau niste dureri in gat. Nu e niciodata prea mult sa mergem la un medic, trebuie sa avem cultura acestor examene medicale anuale si, atunci cand este cazul, sa mergem spre specialisti. Un stil de viata sanatos ar trebui sa fie o preocupare zilnica pentru fiecare dintre noi. Sa avem grija ce mancam, sa facem sport, daca se poate sa nu fumam, sa nu consumam alcool foarte des".
La debutul campaniei, medici din orasele Brasov, Bucuresti, si Giurgiu, au oferit peste 200 de consultatii gratuite, cu posibilitatea de a cuprinde in program si alti voluntari.
Sursa: PaginaMedicala.ro