Imprimare

Mediciul de familie - partener activ in tratarea si monitorizarea pacientilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Simpozionul regional PRACTIC MF, organizat de catre compania de comunicare medicala Houston NPA, a gazduit 150 de medici de familie la Hotel Best Western Bucovina din Gura Humorului.

Editia 16 a fost coordonata stiintific de Prof. Univ. Dr. Nicolae Calomfirescu, medic primar urolog, iar alaturi de el s-au aflat lectori din multiple specialitati medicale: medicina de urgenta, medicina de familie, gastroenterologie, podiatrie, neurologie, dermatologie si medicina legala.

Numitorul comun al prezentarilor sustinute a fost reprezentat de necesitatea dezvoltarii medicinei preventive in cabinetul medicului de familie. Intr-un interviu acordat Houston NPA, Prof. Univ. Dr. Nicolae Calomfirescu a declarat ca “preventia reprezinta o obligatie pentru toti medicii si in special pentru medicii de familie”.

Indiferent de afectiune, medicul de familie este primul care poate interveni, prevenind complicatiile grave, este de parere si Conf. Univ. Dr. Elena Albu, medic specialist hematologie clinica. “Mediciul de familie este un partener activ in tratarea si monitorizarea unui pacient hematologic ,in mod deosebit hemato oncologic. El este cel care poate identifica complicatiile imediate postchimioterapie sau a celor tardive pe fondul imunodeprimarii. Aplicand terapia necesara imediat previne evolutia pacientului spre complicatii grave".

“Medicul de familie are posibilitatea de a face profilaxie in general, avand in ingrijire toate grupele de varsta. Profilaxia trebuie sa intre in atentia Casei de asigurari de sanatate efectiv, nu doar declarativ”, considera Dr. Liliana Paunescu, medic specialist medicina de familie.

Printre temele abordate s-au numarat: excesul ponderal, obezitatea si varstnicul, conduita practica in diagnosticul adenopatiilor, solutii pentru imbunatatirea compliantei si aderentei la tratament, conduita preventiva si terapeutica a pacientului formator de calculi renali, vaccinarea antitetanica la gravida.

Programul evenimentului a inclus si 2 workshop-uri: unul pe tema urgentelor, sustinut de dr. Raluca Tat si dr. Oana Branga (medici primari medicina de urgenta, UPU Smurd-Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj) si altul pe tema malpraxis-ului, sustinut de Dr. Sorin Lesnic (medic primar legist, expert medico-legal, Spitalul Judetean de Urgenta Slatina).

In cadrul Practic MF Gura Humorului a fost acordat Premiul pentru Cel mai activ participant, acesta fiind castigat de un medic de familie din Maramures, iar la Neamt s-a indreptat Premiul special pentru cele mai multe raspunsuri corecte la intrebarile de atentie.

Urmatoarea editie din 2016 a Practic MF va avea loc la Poiana Brasov, in perioada 18-20 noiembrie.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Mediciul-de-familie---partener-activ-in-tratarea-si-monitorizarea-pacientilor_21745/

lauff lautf laurf