Imprimare

Forumul National STOP GRIPA 2016

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Asociatia Pro Imunizare in parteneriat cu Comisia pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor si Societatea Romana de Microbiologie au organizat cea de-a cincea editie a Forumului National STOP GRIPA, un eveniment dedicat preventiei prin vaccinare ca element fundamental al reformei sectorului de sanatate din Romania. Profesionisti si oficiali din domeniul sanatatii din Romania si strainatate, alaturi de reprezentanti ai societatii civile au adus argumete fundamentate stiintific pe parcursul dezbaterii cu tema „Vaccinarea: act de preventie responsabil”.

“Preventie inseamna asumare, responsabilitate si, in egala masura, decizii informate. In contextul scaderii acoperirii vaccinale care face deja victime, ma refer la epidemia de rujeola, consideram ca Romania are nevoie de un cadru legal care sa reglementeze procedurile administrative legate de vaccinare, cat si de unul care sa instituie obligativitatea autoritatilor de a asigura acces constant la informatie specializata”, a declarat Dr. Anca Draganescu, Presedintele Asociatiei Pro Imunizare.

Acoperirea vaccinala in Romania inregistreaza procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin, in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o acoperire vaccinala de peste 95%.

La aceasta editie a Forumului Stop Gripa cei prezenti au fost fost invitati sa faca un exercitiu de preventie si sa se vaccineze antigripal. Pana la finalul evenimentului mai multe persoane s-au vaccinat antigripal, printre care consilierul de stat din cadrul Departamentului de Sanatate Publica a Administratiei Prezidentiale, Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Paun, presedintele Asociatiei „Mame pentru Mame”, Ana Maita, prezentatorul stirilor TVR, Mihai Constantin, medici si reprezentanti ai presei.

“La nivel mondial, vaccinarea reprezinta metoda cea mai eficienta de combatere si eradicare a multor boli transmisibile. In ceea ce priveste situatia campaniilor de vaccinare in Romania, in opinia publica sunt adesea difuzate informatii eronate, care nu vin de la specialisti avizati si care nu au fundament stiintific, ceea ce influenteaza negativ acoperirea vaccinala si eforturile autoritatilor de sanatate publica de a asigura sanatatea populatiei. Principalul argument in schimbarea mentalitatii populatiei in privinta vaccinarii nu trebuie sa fie constrangerea, ci informarea”, a mentionat Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Paun, Consilier de stat, Departamentul Sanatate Publica, Administratia Prezidentiala.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Forumul-National-STOP-GRIPA-2016_21751/

lauff lautf laurf