Imprimare

Deciziile politice si implicarea pacientilor: aspecte privind Evaluarea Tehnologiilor Medicale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Workshopul ‘Deciziile politice si implicarea pacientilor’, eveniment organizat de Federatia Europeana a Asociatiilor Neurologice (European Federation of Neurological Associations, EFNA) la Bucuresti, cu sprijinul Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative din Romania (APAN Romania) a reprezentat un eveniment in care au fost dezbatute aspecte teoretice si practice despre Evaluarea Tehnologiilor Medicale (HTA - Health Technology Assessment). Evenimentul a fost dedicat asociatiilor de pacienti din domeniul neurologiei, dar si altor asociatii de pacienti cronici.

"Lucrurile evolueaza rapid in domeniul medical si acest lucru este cu adevarat pozitiv, iar aceasta implica educarea continua a pacientilor si reprezentantilor asociatiilor de pacienti. Cunostintele teoretice obtinute in procesele de cercetare si dezvoltare trebuie puse in practica, iar cu ajutorul lor vocea pacientilor va fi mai puternica si va juca un rol important in deciziile ce tin de stabilirea preturilor, accesul pe piata si rambursarea medicamentelor. Este necesara in acelasi timp o dezvoltare de competente in comunicare si advocacy, precum si campanii pentru schimbarea politicilor de sanatate, acolo unde este nevoie", a spus Andreea Antonovici, Public Affairs Platforma Europeana pentru Scleroza Multipla si vicepreşedinte APAN Romania.

Prezentarea indicatorilor de sanatate din Romania si descrierea procesului de Evaluare a Tehnologiilor Medicale au fost realizate de dr. Adrian Pana, consultant politici de sanatate. Prezentarea sa a evidentiat efectele si rezultatele raportate de pacienti si initiativele de implicare a acestora si a demonstrat de ce angajamentul si implicarea pacientilor cu afectiuni neurologice sunt deosebit de importante, precum si modul in care acestea pot fi realizate.

Dl. Cristian Busoi, membru al Parlamentului European, a prezentat importanta educarii si implicarii pacientilor in HTA si mecanismele de luare a deciziilor. "Evenimentul este unul foarte practic in cadrul caruia se explica modelul HTA in Romania, felul in care functioneaza lucrurile si se iau deciziile la nivel european. Daca pe axele de dezvoltare ale resurselor umane s-ar crea un program special pentru asociatiile de pacienti, sunt sigur ca, in cel mult cinci ani, am avea asociatii solide, la fel ca cele pe care le intalnesc, adesea, la Bruxelles, atunci cand vin sa faca lobby in favoarea bolnavilor pe care ii reprezinta sau sa isi spuna punctul de vedere pe chestiuni sensibile din legislatia europeana. Mi-ar placea ca si in Romania vocea asociatiilor de pacienti sa fie nu doar auzita, ci si ascultata, asa cum se intampla, de ani buni, in statele vest europene".

Procesul prin care sunt aprobate medicamentele in Europa si rolul organizatiilor de pacienti in cadrul Agentiei Europene a Medicamentelor (EMA) a fost prezentat de Nathalie BERE, Patient Relations, European Medicines Agency, care a evidentiat metode practice prin care si asociatiile de pacienti din Romania se pot implica.

Au mai luat cuvantul: Dr. Ioana Bianchi, Novartis Pharma Services Romania, Dr. Mihai Vasile, secretar general al Societatii de Neurologie din Romania si medic neurolog SUUB, Rozalina Lapadatu, presedinte A.P.A.A.

Au fost de asemenea abordate subiecte privind negocierea perspectivei pacientilor si schimbari ale politicilor de sanatate prin activitati de emancipare a pacientilor precum si actiuni concrete de comunicare si sensibilizare prin care pacientii devin mai implicati.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Deciziile-politice-si-implicarea-pacientilor_-aspecte-privind-Evaluarea-Tehnologiilor-Medicale_21749/

lauff lautf laurf