Sute de pacienti cu talasemie majora si hemofilie raman fara tratament
Ministerul Sanatatii lasa fara tratament sute de pacienti cu hemofilie si talasemie din cauza unor masuri administrative. Peste 10 zile, un numar de 400 de pacienti va ramane fara tratament intrucat Institutul National de Hematologie Tranfuzionala ”Prof. Dr.C.T. Nicolau” din Capitala nu mai are dreptul sa ofere servicii medicale.
”Problema este veche, din 2006 odata cu aparitia Legii reformei sanatatii, dar se pare ca 10 ani nu sunt de ajuns pentru rezolvarea unei situatii de viata si de moarte pentru pacienti. in prezent, s-a acutizat, iar pacientii cu talasemie si hemofilie nu au un centru organizat, unde sa fie tratati si unde sa isi faca transfuziile de sange vitale pentru ei. Am facut impreuna cu medicii hematologi nenumarate demersuri la Ministerul Sanatatiii in ultimii sapte ani si am propus infiintarea unui Centru National de Diagnostic si Tratament in domeniul bolilor hematologice, care sa rezolve problema acestor bolnavi, insa, pana in prezent, nu s-a intamplat nimic”, a declarat Radu Ganescu, presedintele Asociatiei Persoanelor cu Talasemie Majora si al Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.
Corpul de Control al Ministerului Sanatatii a constatat anul trecut ceea ce era cunoscut de 10 ani si anume ca Institutul National de Hematologie Transfuzionala desfasoara servicii medicale pentru pacientii cu talasemie majora si hemofilie in cadrul Programului National de profil, fara a avea autorizatie. Atunci, a fost acordat un termen de gratie pana la sfarsitul lunii martie a.c. pentru a obtine autorizatiile, iar apoi o prelungire de inca sase luni, ce expira la data de 22 octombrie 2016. S-a discutat despre varianta de a fi organizata o sectie externa, care sa apartina de Institutul Clinic Fundeni sau sa fie mutata cu totul la Fundeni. Totusi, nu s-a intamplat nimic concret.
”Venim de ani de zile la discutii cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si incercam de ani de zile sa gasim o solutie. Vorbim de pacienti care se trateaza aici de 40 de ani si au nevoie vitala de trafuziile de sange, care pentru ei inseamna viata. Noi sustinem organizarea unui centru de tratament in cadrul Institutului intrucat este varianta cea mai simpla pentru noi. Vom ramane in strada pana va fi garantat accesul nostru la tratament”, a completat Ganescu.
Sursa: PaginaMedicala.ro