Hernia de disc in abordarea terapiei Bowen
Una dintre cele mai temute afectiuni ale coloanei vertebrale este hernia de disc, nu atat prin gradul de periculozitate pe care l-ar presupune (caci nu e o problema cu risc vital), cat din cauza disconfortului care poate merge de la dureri moderate, pana la dureri severe care coboara pe picioare sau pe brate in functie de localizarea discului implicat. Cel mai adesea o hernie de disc se produce in zone flexibile ale coloanei vertebrale, adica la nivel cervical sau lombar si mai rar in zona toracica. Ca simptome, cele date de o hernie de disc lombara sunt cele mai suparatoare si, ca atare, acest tip de hernie de disc se regaseste cel mai des in cabinetele de terapie Bowen.
Discul intervertebral e o formatiune anatomica rotunjita si plata, formata din tesut cartilaginos, care reuneste vertebrele si are rol de amortizor. Exteriorul discului este format dintr-un inel rezistent din tesut fibros, ce adera la vertebre, conferind stabilitate coloanei vertebrale; partea centrala a discului (numita nucleu pulpos) este gelatinoasa si elastica, compusa dintr-un lichid foarte vascos sub presiune, cu rol de a absorbi si a repartiza socurile, dar si de a asigura flexibilitate coloanei vertebrale. O hernie de disc apare atunci cand inelul fibros, care metine discul intre doua vertebre, se fisureaza sau chiar se rupe, permitand nucleului pulpos sa alunece in afara, rezultatul fiind hernierea acestui nucleu inspre canalul spinal, comprimand deci radacini nervoase sau chiar maduva spinarii.
Exista diferite grade de gravitate ale herniei de disc, in functie de nivelul la care s-a produs, locul in care este fisurat sau rupt inelul fibros si elementele anatomice pe care le comprima sau doar le atinge nucleul pulpos herniat. De aceea si traseul si intensitatea durerii vor fi diferite, ca si posibilele daune la nivel neurologic.
Tratamentul clasic al herniei de disc este cel medicamentos, prin fizioterapie, sau, in cazuri foarte grave, prin interventie chirurgicala. Bolnavii care apeleaza la terapia Bowen pentru a rezolva o hernie de disc (in principal hernia de disc lombara) sunt, de obicei, aceia care nu au reusit mare lucru cu medicamentele sau cu fizioterapia sau, mai rar, cei care refuza interventia chirurgicala.
In terapia Bowen exista mai multe proceduri care se pot adresa acestei afectiuni, terapeutul orientandu-se in alegerea lor in functie de cum descrie bolnavul traseul durerii si ce alte simptome acuza (amorteli, furnicaturi, senzatii de rece sau de presiune in diverse locuri pe traiectul nervilor sau al musculaturii tensionate). Este limpede ca in cadrul unei sedinte de terapie Bowen perspectiva e complet diferita de cea a medicinii alopate, intrucat corpul este privit constant ca un intreg, iar cand bolnavul descrie acest traseu al durerii, terapeutul are deja imaginea celorlalte structuri care nu mai functioneaza corect si nu-i mai permit corpului sa rezolve problema aparuta. Acest lucru e foarte important in viziunea terapiei Bowen care considera corpul ca adevaratul ,,medic” , rolul terpeutului fiind doar acela de a discerne corect ce anume impiedica corpul sa ramana eficient in actiunea de a repara diverse defecte functionale, la ce nivel exista blocaje si cum se poate actiona pentru indepartarea lor, incat actiunea de autovindecare a corpului sa redevina eficienta.
La prima vedere poate parea o afirmatie usor fantezista, dar stim cu totii ca mecanismele de autovindecare ale corpului exista si functioneaza, altfel am muri si de pe urma unei banale zgarieturi sau dintr-o simpla raceala. De fapt, chiar si herniile de disc usoare sau moderate se ,,repara” singure cam in doua saptamani, daca bolnavul isi asculta corpul si ii respecta cerintele formulate foarte clar prin… durere. Mai exact, daca bolnavul evita miscarile care provoaca durere (pentru ca acea durere ,,vorbeste” despre restrictii, despre ce nu mai are voie sa faca pentru a-i da corpului ragazul sa rezolve problema) timpul recuperarii s-ar scurta considerabil.Din nefericire, multe persoane sunt sfatuite gresit sa inceapa diverse exercitii care sa le consolideze musculatura spatelui exact in momentul cel mai nepotrivit, cand asta nu le poate face decat si mai mult rau; altii pur si simplu ignora semnalele, agravandu-si simptomele. Astfel, structurile afectate de hernierea nuceului pulpos devin deosebit de sensibile si corpul chiar ajunge la o pozitie vicioasa ca sa le protejeze si sa poata permite retragerea acestui nucleu in interiorul inelului fibros.
...Sursa: PaginaMedicala.ro
Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Hernia-de-disc-in-abordarea-terapiei-Bowen_21766/