Imprimare

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea impotriva bolilor pneumococice

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Societatea Romana de Microbiologie, Coalitia pentru o Noua Preventie, Coalitia Romania Sanatoasa, Asociatia Mame pentru Mame alaturi de Comisia de Sanatate din Senatul Romaniei au organizat la Senat o dezbatere cu tema „Vaccinarea - Prioritate de sanatate publica si posibila tema de siguranta nationala", care a reunit decidenti politici, societati medicale profesionale, lideri de opinie, asociatii de pacienti si parinti. Participantii la dezbatere si-au propus o analiza obiectiva si constructiva in ceea ce priveste aplicarea programului national de vaccinare si masurile luate de autoritatile romane pentru reducerea bolilor pneumococice si scaderea mortalitatii cauzate de acestea.

„Tarile cu o rata ridicata a mortalitatii infantile trebuie sa aiba ca prioritate introducerea vaccinului pneumococic conjugat. Toate studiile noastre subliniaza importanta vaccinarii impotriva Streptococcus Pneumoniae, avand in vedere rata foarte mare a bolilor cauzate de pneumococ in lume si in regiune”, a declarat Dr. Miljana Grbic, reprezentantul in Romania al Biroului Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Presedintele Societatii Romane de Pediatrie, Prof. Dr. Marin Burlea, care este totodata membru in Comisia pentru Sanatate Publica a Senatului Romaniei, s-a referit la incidenta bolilor pneumococie in lume si in Romania: „La nivel mondial, aproape 1,6 milioane de oameni mor anual prin aceasta patologie, inclusiv un milion de copii mai mici de cinci ani. Romania are cea mai mare rata de mortalitate infantila din tarile Uniunii Europene. 27,5% din decesele la copiii de sub un an sunt cauzate de boli ale aparatului respirator inferior, iar 29% dintre cazurile de decese la copii de pana la 5 ani sunt cauzate de pneumonii si pot fi atribuite bolilor pulmonare invazive cauzate de pneumococ. Prin urmare, este importanta vaccinarea anti-pneumococica cu vaccin pneumococic conjugat”.

Prof. Dr. Doina Azoicai, vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie, a vorbit despre aspectul portajului bacteriilor care duce la cresterea ratei de infectii grave: „Portajul asimptomatic este cel mai frecvent la copii, care pot deveni purtatori de unul sau mai multe serotipuri de pneumococ inca din primele luni de viata. Copiii purtatori pot reprezenta un risc major de contaminare pentru varstnici, care au un risc acut de a dezvolta infectii grave pneumococice. Avantajul unui program national de imunizare este protectia indirecta prin imunizarea de grup la populatia de toate varstele. Studiile arata ca in Marea Britanie, dupa trei ani de la introducerea vaccinului pneumococic in planul national de vaccinare, incidenta bolilor pneumococice invazive in randul populatiei de peste 65 de ani a scazut cu 64%, iar in Statele Unite cu 58%”.

Cele mai alarmante date raportate subliniaza rezistenta Streptococcus Pneumoniae la antibiotice. Rezistenta este semnalata la 67% la tulpinile izolate la copiii cu statul de purtator de infectie nasofaringiana, spun medicii. In Romania, rata rezistentei bolilor pneumococice la antibiotice ajunge la 50%, arata Centrul de Control European al Bolilor Transmisibile.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Organizatia-Mondiala-a-Sanatatii-recomanda-vaccinarea-impotriva-bolilor-pneumococice_21770/

lauff lautf laurf