Noi reguli pentru acordarea serviciilor medicale off-line
Pentru a fi evitata aparitia de disfunctionalitati in accesul asiguratilor la serviciile medicale, atunci cand se produc intreruperi in functionarea Platformei Informatice din Asigurarile de Sanatate (PIAS), Guvernul a modificat si completat doua acte normative - conform unui comunicat de presa emis de Guvern.
Este vorba despre HG nr. 206/2015 privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anii 2015 si 2016 si despre Anexa 2 la HG nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016-2017.
Potrivit masurilor aprobate de Executiv, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) constata si comunica, prin publicarea pe site-ul propriu, intreruperile in functionarea PIAS. in astfel de cazuri:
- serviciile si dispozitivele medicale, inclusiv cele din cadrul programelor nationale de sanatate curative, se acorda off-line;
- furnizorii de medicamente elibereaza in sistem off-line medicamentele din prescriptiile medicale on-line si off-line.
Anterior, medicamentele puteau fi furnizate de farmacii doar in regim on-line.
Presedintele CNAS emite ordin, pana la termenul de raportare a activitatii lunare prevazut in contract, pentru ziua/zilele in care sunt constatate intreruperi in functionarea PIAS.
Ordinul, care se publica pe site-ul CNAS, cuprinde conditiile de transmitere in PIAS a serviciilor acordate off-line si conditiile de validare a acestora, in cazul imposibilitatii de a utiliza on-line sistemul national al cardului de asigurari sociale de sanatate, parte componenta a PIAS, ca urmare a intreruperii functionarii acestei platforme.
Pentru perioada 10 – 13 octombrie a.c., in care sistemul cardului national de asigurari de sanatate a fost disfunctional, Presedintele CNAS urmeaza sa emita un ordin conform caruia serviciile medicale vor putea fi raportate si validate, in conditiile legii, pana la termenul de raportare a activitatii lunare stabilit prin contractul incheiat de furnizorul respectiv cu casa de asigurari de sanatate.
„Vom face toate eforturile sa optimizam platforma informatica, astfel incat serviciile medicale sa se raporteze si sa se valideze exclusiv online, aceasta modificare a cadrului normativ fiind doar pentru situatii exceptionale” – a declarat Radu Gheorghe Tibichi, presedintele CNAS.
De asemenea, se prelungeste cu 3 luni valabilitatea HG 206/2015, respectiv pana la 31 martie 2017, pentru a se asigura continuitatea accesului la servicii medicale inclusiv in ceea ce priveste eliberarea medicamentelor si materialelor sanitare specifice asigurate bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate.
Sursa: PaginaMedicala.ro