Imprimare

Situatia copiilor cu afectiuni cardiovasculare este dramatica in Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medici de top din tara, Europa si SUA, din sistemul de stat si din sistemul medical privat, alaturi de pacienti diagnosticati cu afectiuni cardiovasculare grave au dezbatut la Sibiu sansa la viata pe care o au copiii cu astfel de boli, in cadrul Conferintei de Advocacy “Sansa la viata a copiilor cu Afectiuni Cardiovasculare”.

Situatia copiilor cu afectiuni cardiovasculare este dramatica in Romania

In fiecare an sute de copii care sufera de boli de inima mor in absenta centrelor de interventie si a specialistilor. Desi beneficiaza de formularul E 112, multe familii nu au bani sa isi asigure finantarea pentru interventii in strainatate, avertizeaza medicii prezenti la Conferinta.

„Intr-un an operam circa 60 de copii nou-nascuti cu malformatii grave. Avem bani doar pentru acest numar. Inca pe atatia suntem nevoiti sa-i refuzam in fiecare an, din cauza lipsei fondurilor asigurate. Sunt copii care sunt trimisi prin transfer de la alte unitati medicale, dar pe care nu-i putem opera. In Romania s-ar putea rezolva toate cazurile de afectiuni cardiace, atat la adulti, cat si la copii, cu conditia ca statul sa se implice in sprijinirea financiara a acestor interventii”, a declarat Dr . Horatiu Suciu, seful clinicii de Chirurgie Cardio-Vasculara de la Targu Mures

Anual, 1500 de copii cu malformatii cardiace au nevoie de operatie, din care 700 nu reusesc sa beneficieze de o interventie chirurgicala, a atras atentia Presedintele Comisiei de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Ministerului Sanatatii, Prof. Dr. Victor Costache, chirurg cu dubla specializare in chirurgie cardiovasculara si toracica.

CNAS deconteaza intre 1.500 si 2.000 de euro pentru o operatie pe cord deschis realizata in spitalele de la noi desi costul real al unei operatii este intre 6.000 si 7.000 de euro. In cazul pacientilor trimisi in strainatate, statul e nevoit sa deconteze intre 45.000 si 50.000 de euro pentru o singura interventie.

"Din acesti bani ar putea fi operati in Romania sapte copii. Formularul E 112 e folosit abuziv in Romania, pentru interventii care pot fi facute in tara.” Datoriile pe care le inregistreaza Romania se datoreaza modului abuziv in care e folosit acest formular”, a adaugat prof dr. Victor Costache.

Una dintre solutiile identificate este operarea malformatiilor cardiovasculare ale copiilor in Romania. Acest lucru s-ar putea intampla daca statul ar permite si clinicilor private includerea in sistemul de decontare al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, sustin specialistii.

O alta problema a medicilor, atat romani cat si straini care ar putea opera in Romania este echivalarea diplomelor din strainatate si obtinerea dreptului de libera practica. Acestea pot dura pana la un an, desi este vorba despre specialisti cu renume international.

La conferinta au participat: Conf. Univ. Dr. Victor Costache, Presedintele Comisiei de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Ministerului Sanatatii, chirurg cu dubla specializare in chirurgie cardiovasculara si toracica, Prof. Dr. Horatiu Suciu, Seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara al Institutului pentru Boli Cardiovasculare si Transplant din Targul Mures, Prof. Dr. Dan Mircea Enescu- manager Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, fondatorul centrului de chirurgie cardiovasculara copii in cadrul spitalului, doctor in medicina, Prof Dr. Jude S. Sauer, profesor la Universitatea Rochester din New York si fondatorul LSI Solutions-companie producatoare de dispozitive chirurgicale minim invazive, Dr. Charles James Lutz, seful sectiei de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Spitalului Universitar St. Joseph New York, Prof. Dr. Petru Liuba, profesor asociat al Universitatii din Lund, Suedia, Dr. Sune Johansson, initiatorul programelor de chirurgie cardiovasculara copii din Sarajevo, Belgrade si Aarhus ( Denmark), cu experienta de peste 40 ani in operarea malformatiilor cardiace complexe la copii, Dr. Sorin Topor, seful Sectiei de Anestezie din cadrul Spitalului Universitar Washington.

Evenimentul a fost organizat de Comisiile Consultative de Chirurgie Cardiovasculara, Cardiologie si Chirurgie Vasculara ale Ministerului Sanatatii, alaturi de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Asociatia pentru Sprijin Medical, Societatea Romana de Chirurgie Endovasculara si Terapie Transcateter, Wise Advertising si White Star Communications.
 

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Situatia-copiilor-cu-afectiuni-cardiovasculare-este-dramatica-in-Romania_21783/

lauff lautf laurf