Greva Sanitas declarata ilegala
Tribunalul Bucuresti a stabilit ca greva Federatiei SANITAS este ilegala si a dispus incetarea acestei forme de protest - informeaza Ministerul Sanatatii.
Decizia instantei vine dupa ce Ministerul Sanatatii a sesizat, luni, 31 octombrie, judecatorii privind modul nelegal in care a fost organizat acest protest.
Federatiei SANITAS a fost atentionata in repetate randuri ca demersul sindical nu indeplineste conditiile legale pentru declansarea conflictului de munca.
Actele normative in vigoare stabilesc conditiile clare in care poate fi declansat un conflict de munca si in care pot fi solicitate majorari salariale. In acest caz:
Solicitarile SANITAS, care ar fi dus la majorari salariale pentru anumite categorii de personal, ceea ce incalca Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010
Declansarea conflictului de munca s-a facut fara respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social – nr.62/2011
Astfel, art. 17 alin. (1) din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicata, prevede ca “nu se pot promova acte normative cu mai putin de 180 de zile inainte de expirarea mandatului Guvernului, in conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, care sa conduca la cresterea cheltuielilor de personal”.
Totodata, Ministerul Muncii a comunicat Federatiei SANITAS ca, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declansa conflictul colectiv de munca deoarece exista un contract colectiv de munca (CCM) incheiat si inregistrat legal la nivelul sectorului de activitate „Sanatate. Activitati Sanitar – Veterinare”. Valabilitatea contractului este pana la 31.12.2016 si, potrivit legii, pe durata existentei unui CCM, angajatii nu pot declansa un conflict colectiv de munca.
De asemenea, Legea 62/2011 mai prevede ca nu pot constitui obiect al conflictelor colective de munca revendicarile angajatilor pentru a caror rezolvare este necesara adoptarea unei legi sau a altui act normativ.
Potrivit legii, conflictul colectiv de munca se poate declansa in urmatoarele trei situatii clare, Federatia SANITAS nefiind in niciuna dintre acestea:
- Angajatorul sau organizatia patronala refuza sa inceapa negocierea unui contract ori acord colectiv de munca, in conditiile in care nu are incheiat un astfel de contract ori cel anterior a incetat
- Angajatorul/organizatia patronala nu accepta revendicarile salariatilor (in procesul negocierii contractului colectiv)
- Partile nu ajung la o intelegere privind incheierea unui contract sau acord colectiv de munca pana la data stabilita de comun acord pentru finalizarea negocierilor.
Prin urmare, nicio revendicare a Federatiei SANITAS, respectiv modificarea OUG 43/2016 si a OUG 20/2016, nu putea face obiectul declansarii unui conflict colectiv de munca.
De asemenea, atentia ca o greva se poate declansa, conform Legii 62/2011, numai dupa inregistrarea conflictului de munca la Ministerul Muncii si dupa parcurgerea etapelor obligatorii prevazute de lege, respectiv declansarea conflictului colectiv de munca si parcurgerea etapei de conciliere.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Greva-Sanitas-declarata-ilegala_21785/