Imprimare

Prof. dr. Bogdan A. Popescu, noul presedinte al Societatii Europene de Cardiologie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In premiera pentru cercetarea stiintifica medicala romaneascã, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti va detine suprematia la nivel european in domeniul imagisticii cardiovasculare, prof. dr. habil. Bogdan A. Popescu fiind ales presedinte al European Association of Cardiovascular Imaging (EACVI), una dintre cele mai mari asociatii ale Societatii Europene de Cardiologie (ESC) - informeaza UMF "Carol Davila".

Alegerea mea in aceasta functie, prin votul direct al membrilor EACVI, este in primul rand o recunoastere a valorii cercetarii stiintifice in domeniul imagisticii cardiovasculare din Romania. O recunoastere a Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti de care apartine si laboratorul Euroecolab de la Fundeni - primul laborator din Romania acreditat european, o recunoastere a calitatii scolii de ecografie si a Clinicii de cardiologie de la Institutul de Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. C. C Iliescu”, o recunoastere a Societatii Romane de Cardiologie” - a declarat prof. dr. Bogdan A. Popescu.

Cercetatorul roman, prof. dr. habil. Bogdan A. Popescu isi va incepe mandatul pe 7 decembrie 2016 si, pentru o perioada de doi ani, va reprezenta Romania si Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” la cel mai inalt nivel international al cercetarii si imagisticii cardiovasculare.

Noi perspective pentru cardiologia europeana

Printre proiectele pe care le vizeaza noul presedinte al EACVI, prof. dr. Bogdan A. Popescu se numara si finalizarea tranzitiei de la ecografie la imagistica multimodala in toate aspectele relevante. Potrivit acestuia “trebuie definite cerintele (teoretice si practice) de pregatire ale specialistului in imagistica cardiovasculara, vom introduce examene de certificare inclusiv in cardiologie nucleara si in tomografie computerizata cardiaca (singurele care lipsesc din toate modalitatile EACVI)”.

Acesta considera ca in prezent este o mare nevoie de proiecte educationale moderne, iar cartile nu mai sunt suficiente, mai ales pentru o specialitate cum este imagistica, impunandu-se dezvoltarea de noi modalitati de tip tutoriale, webinars, interviuri cu experti si filmari ale unor demonstratii practice, care sa fie complementare modalitatilor conventionale de tip carti, articole, prezentari cu diapozitive. Toate acestea vor fi disponibile online, astfel incat sa poata fi accesate si de cei care nu reusesc sa ajunga la congrese sau cursuri.

“In ceea ce priveste cercetarea si inovarea, vom incerca sa definim algoritmi de diagnostic in scenarii clinice specifice, pentru a alege succesiunea de tehnici imagistice adecvate pacientului si a evita repetarea unor investigatii care ofera acelasi tip de informatie sau efectuarea unor investigatii inutile si chiar potential daunatoare. Vor fi si explorari cu totul noi pe care le vom testa, implicand in aceste proiecte ingineri si experti in cercetare experimentala, pentru a testa utilitatea unor abordari imagistice cu totul noi. Desigur, ma voi bucura sa implic si colegi romani in proiecte si sa crestem participarea romaneasca la diferitele manifestari ale EACVI”, a adaugat prof. dr. Bogdan A. Popescu.

Euroecho Imaging 2016, cel mai mare congres de imagistica cardiovasculara din lume, organizat in luna decembrie la Leipzig va inregistra o prezenta romaneasca record, atat in ceea ce priveste numarul de lucrari originale sau de prezentari de caz, cat si in ceea ce priveste numarul de experti romani invitati sa conferentieze sau sa modereze sesiuni. Mandatul de presedinte EACVI al prof. dr. Bogdan A. Popescu va debuta in data de 7 decembrie 2016 si se va derula pe o perioada de doi ani. EACVI a fost infiintata in anul 2003 si este parte a Societatii Europene de Cardiologie (ESC), aceasta numarand astazi sase asociatii.

EACVI are peste 8.500 de membri din peste 100 de tari de pe toate continentele.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.-dr.-Bogdan-A.-Popescu_-noul-presedinte-al-Societatii-Europene-de-Cardiologie_21788/

lauff lautf laurf