Imprimare

Studentii medicinisti ieseni se mobilizeaza pentru Campania de Donare de Sange :Doneaza Sange, Fii Erou!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

 Studentii medicinisti trag un semnal de alarma in contextul lipsei acute de sange din spitalele din Romania. Societatea Studentilor Medicinisti Iasi (SSMI), in colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguina Iasi, organizeaza o noua editie a Campaniei de Donare de Sange, sub deviza “Doneaza Sange, Fii Erou!”, in perioada 21-25 noiembrie 2016.

Proiectul national, implementat in Departamentul de Sanatate Publica (SCOPH) din cadrul Federatiei Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR), se va desfasura in 9 centre universitare din Romania: Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Brasov, Sibiu, Craiova, Timisoara, Oradea si Tirgu-Mures.

Evenimentele nefavorabile ce au avut loc in Romania in decursul ultimului an ne demonstreaza ca inca ne confruntam cu un deficit major de donatori de sange. Conform datelor din Centru de Transfuzie Sangvina Iasi, pentru a raspunde prompt cerintelor fiecarei unitati medicale, ar trebui sa se inregistreze zilnic in jur de 80-90 de donatori. Cu toate acestea, in prezent numarul donatorilor este mult sub asteptari. De aceea, proiectul „Doneaza sange! Fii erou!” vine in intampinarea acestei probleme prin organizarea unei campanii ample, menite sa atraga atentia asupra importantei donarii de sange.

In prima parte a proiectului, se va demara o campanie de informare si de sensibilizare a iesenilor, referitoare la criza de sange cu care se confrunta spitalele din Romania si importanta actului donarii. In perioada 17-20 noiembrie, voluntarii Societatii Studentilor Medicinisti din Iasi vor imparti flyere in campusurile studentesti si vor discuta cu potentialii donatori, explicandu-le importanta actului donarii si beneficiile pe care le implica. Cea de-a doua parte se va derula in colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguina Iasi, cand in perioada 21-25 noiembrie 2016, intre orele 7:30-13:30, voluntarii vor fi prezenti in centru pentru a discuta cu donatorii, pentru a-i convinge sa revina si pentru a acorda ajutor personalului.

Pentru aceasta campanie, proiectul mobilizeaza aproximativ 130 voluntari activi, studenti in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi, care depun eforturi constante pentru organizarea si mediatizarea actului donarii de sange in randul populatiei generale.

Datorita rezultatului obtinut in campania anterioara, 3202 donatori de sange in doar 5 zile, in cele 9 orase , proiectul “Doneaza Sange, Fii Erou!” a obtinut premiul III la sectiunea Sanatate si Premiul Publicului la Gala Tineretului din Romania. Acest eveniment, organizat de Ministerul Tineretului si Sportului, isi propune sa recunoasca meritele tuturor celor implicati in proiecte si initiative cu si pentru tineri din Romania.

Societatea Studentilor Medicinisti Iasi este organizatia non-guvernamentala ce se ocupa cu apararea, formarea si dezvoltarea urmatoarelor generatii de medici. Prin proiecte ce variaza de la sanatate publica pana la educatie non-formala, societatea isi propune investirea studentilor medicinisti cu calitatile necesare pentru a imbunatati sistemul medical romanesc. De asemenea, la nivel local, Societatea Studentilor Medicinisti Iasi apara interesele tuturor studentilor la medicina in fata conducerii Facultatii de Medicina si a Universitatii de Medicina si Farmacie ”Gr.T.Popa”, Iasi.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studentii-medicinisti-ieseni-se-mobilizeaza-pentru-Campania-de-Donare-de-Sange-_Doneaza-Sange_-Fii-Erou__21797/

lauff lautf laurf