Imprimare

Noutati privind examenul de Rezidentiat

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Concursul de admitere in rezidentiat, organizat de Ministerul Sanatatii, este programat pe 20 noiembrie 2016 si se va organiza in sase centre universitare: Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu-Mures si Timisoara.

Pe cele 3.843 de pozitii (3.381 de locuri si 462 de posturi) scoase la concurs s-au inscris 6.091 de candidati.

Noutatile din acest an sunt: 

  • Schimbarea bibliografiei: inlocuirea vechiului manual, care era traducerea din franceza a celui francez de rezidentiat (Le Book des ECN), cu un manual in doua volume - Compendiu de specialitati medico-chirurgicale, coordonat de prof. univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iasi si prof.univ.dr. Victor Stoica, de la UMF Bucuresti.
  • Test unic pe tara, clasificare nationala.
  • Creste durata rezidentiatului la anumite specialitati: chirurgie toracica (de la cinci ani la sase ani), cardiologie (de la cinci ani la sase ani), endocrinologie (de la patru ani la cinci ani), gastroenterologie (de la patru ani la cinci ani), geriatrie si gerontologie (de la patru ani la cinci ani.
  • Infiintarea specialitatilor care vizeaza patologia pediatrica: cardiologie pediatrica, gastroenterologie pediatrica, nefrologie pediatrica, oncologie si hematologie pediatrica, pneumologie pediatrica.

”Consider ca aceasta schimbare este benefica, pentru ca se va realiza o apreciere unitara la nivel national, nu mai sunt diferente in notare. Erau diferente din punct de vedere al conceptiei subiectelor – unii puteau sa conceapa subiecte usoare, altii mai grele. Acum exista posibilitatea ca cineva care isi doreste o anumita specialitate, iar pozitiile (loc si post) pe acea specialitate sa se ocupe in centrul universitar, sa poata merge in alta parte. S-a largit aria de alegere. Va dau exemplul meu. Cand s-a dat rezidentiatul, eram medic stagiar la Brasov si puteam sa raman acolo, dar la vremea respectiva Brasovul nu a scos post de chirurgie, asa ca am venit la Iasi. Asadar, daca vrei sa faci o specialitate, mergi oriunde” - Prof.Univ. Dr. Viorel Scripcariu, Rectorul UMF Iasi

Instructiuni pentru candidati
- in sala de concurs au acces numai candidatii si personalul angajat in organizarea concursului. Intrarea in sala a candidatilor se face incepand cu ora 8,30 numai pe baza buletinului/cartii de identitate sau a pasaportului in termen de valabilitate, documente care vor sta pe masa candidatului tot timpul concursului pentru a putea fi reverificate. Cei fara un astfel de document valabil, nu vor fi primiti in sala de concurs.
- Candidatii care nu sunt prezenti in sala in momentul deschiderii sacilor ce contin caietele cu intrebari, nu mai au acces in sala.
- Candidatii sunt asezati in sala in ordine alfabetica, conform listelor afisate. Fiecare candidat se va aseza la locul indicat de numarul de concurs corespunzator celui din lista salii, inscris pe un autocolant lipit pe banca. in cazul in care locul desemnat initial nu este corespunzator, candidatul poate fi mutat pe un alt loc disponibil, dar numai la indicatia sefului de sala.

Toate instructiunile transmise de Comisia Centrala de Rezidentiat, aici

Concursul se va derula sub forma de test-grila - cu 200 de intrebari – unic pe tara, pentru fiecare domeniu, pe o durata de 4 ore.

Pentru contestatii, candidatii vor avea la dispozitie 24 de ore. Raspunsul contestatiilor se va da in 48 de ore de la depunerea acestora. Punctajul minim de promovare reprezinta 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de intrebari pentru fiecare domeniu, din care 50 de tip complement simplu si 150 de tip complement multiplu.

Punctajele obtinute la concurs vor alcatui o clasificare unica nationala pentru fiecare domeniu. Ocuparea locurilor/posturilor se face in ordinea punctajului obtinut, in limita locurilor/posturilor publicate la concurs, indiferent de centrul universitar de concurs.

Afisarea rezultatelor se va face dupa semnarea ordinului Ministerului Sanatatii de confirmare a rezultatelor.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Noutati-privind-examenul-de-Rezidentiat_21796/

lauff lautf laurf