Imprimare

Psihiatria bazata pe dovezi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Sustinerea psihiatriei bazate pe dovezi, elaborarea unor modalitati adecvate de finantare a activitatii medicale specifice din domeniul psihiatriei si crearea conditiilor, conforme cu legile in vigoare, necesare pentru aplicarea interventiilor terapeutice adecvate nevoilor pacientilor reprezinta principalele prioritati declarate de Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie.

Psihiatria bazata pe dovezi reprezinta stiinta aplicarii rezultatelor obtinute din studiile de cercetare in conduita terapeutica medicala.

“Studiul clinic al medicamentului reprezinta un demers legitim si necesar desfasurat in beneficiul pacientilor” a  declarat Prof. univ. dr. Catalina Tudose - presedinte al Asociatiei Romane de Psihiatrie si Psihoterapie in cadrul  forumului Psihiatru.ro

Procesul de dezvoltare a unui medicament necesita aproximativ 10 ani si costa cca 1,3 de miliarde de dolari. El se desfasoara in etape riguroase, clar definite si strict reglementate international1 si national. Nu este posibila includerea in studii clinice a unei substante care nu a fost suficient studiata sau a carei studiere nu a respectat standardele internationale (elaborate de FDA2 si EMA3) sau care a dovedit un efect nociv in studiile experimentale.

In Romania, ca in orice tara participanta la un studiu international multicentric trebuie obtinute aprobarile necesare de la institutiile nationale autorizate, respectiv ANMDM4 sau Comisiei Nationale de Etica.

De aceea consideram necesara intensificarea diseminarii de informatii catre publicul larg in scopul clarificarii rigorilor legislative si a practicilor in domeniu. Specialistii doresc sa transmita incredere populatiei: studiile clinice nu sunt periculoase pentru oameni, iar in absenta lor progresul terapiilor si al medicinii ar fi fost si ar fi imposibil.

Sistemul DRG5 reprezinta una din modalitatile de finantare a spitalelor, extinsa ulterior la evaluarea activitatii medicale. Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie atrage atentia asupra faptului ca alegerea acestui sistem si utilizarea lui este neadaptata in domeniul psihiatriei. Din cauza combinarii celor doua directii de reglementare, care se refera la Diagnosticarea, investigarea si tratarea pacientului pe de o parte si la Administrarea spitalelor, indicatori si mai ales decontarea serviciilor prestate catre pacient pe de alta parte, se genereaza situatii in care nu sunt satisfacute nevoile de ingrijire medicala ale persoanelor suferinde de tulburari psihice.. De alfel legislatia in vigoare, respectiv Normele de aplicare a Legii de Sanatate Mintala 487/2002 prevad programe obligatorii de terapie ocupationala, educativa, recreativa etc. Intrate in vigoare de la 15 iunie a.c.– normele reglementeaza conditiile de ingrijire in structurile de psihiatrie pentru pacienti adulti si copii.

Cel mai grav lucru este faptul ca persoanele cu grad inalt de recuperare nu pot beneficia de interventii terapeutice eficiente care sa urmareasca integrarea profesionala si sociala.

In acest context, profesionistii solicita sprijin guvernamental pentru sustinere financiara care sa permita crearea conditiilor in vederea aplicarii acestor prevederi legale, respectiv normarea de personal, calificarea acestuia, amenajarea si/sau creearea spatiilor necesare pentru desfasurarea interventiilor terapeutice mentionate ca obligatorii incepand cu aceasta data, respectiv psihoterapie individuala si de grup, consiliere si psihoeducatie pentru pacienti si familiile lor, programe de terapie ocupationala.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Psihiatria-bazata-pe-dovezi_21799/

lauff lautf laurf