Romanii au o speranta de viata sanatoasa de doar 59 de ani
46% din romani sunt de parere ca mai putin de jumatate dintre masurile propuse in Sanatate au fost implementate, releva rezultatele studiului „Sanatatea ca o prioritate” realizat de GfK pentru Local American Working Group (LAWG) si facut public in iunie 2016. Conform aceluiasi studiu, 31% din romani sunt de parere ca niciuna dintre masurile propuse pentru imbunatatirea sistemului de sanatate nu au fost implementate.
Opinia romanilor, cel mai probabil, are la baza realitatea cu care se confrunta fiecare dintre ei atunci cand interactioneaza cu spitalele romanesti sau institutiile din domeniul Sanatatii. In ultimii patru ani, Sanatatea a fost condusa de 7 ministri, iar cel mai longeviv dintre ei a ocupat aceasta functie pentru 15 luni. Sistemul de sanatate are nevoie nu doar de o viziune coerenta, ci si de o viziune pe termen lung, de o strategie bine definita care sa fie dusa la bun sfarsit indiferent de apartenenta politica a celor care se afla la Guvernare, a declarat Elena Tudose, Director al Institutului pentru Politici Publice si expert al campaniei „votez pentru Sanatate”.
Pentru realizarea partii calitative a studiului "Sanatatea ca o prioritate” au fost intervievati pacienti, farmacisti, cadre medicale, studenti la medicina, manageri de spitale si cu totii au declarat ca sistemul de sanatate nu are o viziune strategica pe termen lung.
Aceasta afirmatie este dovedita de numarul mare de modificari aduse Legii Sanatatii. Intrata in vigoare in anul 2006, pe parcursul ultimului deceniu, Legea nr. 95 a suferit 88 de modificari. Numai in ultimii patru ani au fost 650 de schimbari ale articolelor din legislatie prin 46 de acte normative.
Realitatea este ca sistemul de sanatate este cronic subfinantat si astfel, Romania, prin comparatie cu statele Uniunii Europene, se afla pe ultimele locuri la multi dintre indicatorii de sanatate : speranta de viata sanatoasa este cu 3 ani mai redusa fata de media UE, speranta de viata este cu 6 ani mai redusa fata de medie, decesele evitabile ating un procent de peste 49%. Romania aloca cheltuielilor cu sanatatea 33% din media europeana, acestea in conditiile in care romanii se confrunta cu lipsa accesului la medicamente si la servicii medicale de calitate ceea ce, conform Eurostat, se traduce prin faptul ca un un roman are o speranta de viata sanatoasa de doar 59 de ani. O problema poate la fel de importanta ca si subfinantarea este eficienta cheltuielilor din sistem, in conditiile in care cheltuielile de sanatate suportate de CNAS au crescut de la 211 la 248 Euro pe locuitor in perioada 2008-2015 dar speranta de viata sanatoasa s-a redus de la circa 62 de ani la doar 59 ani in aceeasi perioada, a declarat prof. dr. Ion Anghel, expert al campaniei „votez pentru Sanatate”.
Coalitia „votez pentru Sanatate” desfasoara campania cu acelasi nume prin care isi propune sa aduca sistemul de sanatate romanesc in topul prioritatilor decidentilor politici, dar si al tuturor romanilor, in contextul alegerilor parlamentare de la sfarsitul acestui an.
Sursa: PaginaMedicala.ro