Asociatia Medicilor Stomatologi (AMSPPR) solicita CNA aprobarea unor mesaje de avertizare privind sanatatea orala
Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice si Asociatia Medicilor Stomatologi cu Practica Privata din Romania AMSPPR au inaintat catre Consiliul National al Audiovizualului (CNA) o solicitare de a completa articolul 120, alin. 4 din Codul de reglementare a continutului audiovizual cu un nou set de mesaje de avertizare privind sanatatea orala.
Noile mesaje propuse vizeaza periajul dentar, controlul stomatologic regulat si o dieta echilibrata.
41% dintre romani incearca sa previna problemele dentare prin controale regulate la stomatolog, iar 1 din 10 respondenti nu a fost niciodata la dentist, principalul motiv fiind legat de constientizarea redusa a problemelor dentare si a riscurilor asociate acestora - sunt concluziile unui studiu realizat de centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice.
“Preventia in domeniul sanatatii orale are rolul de a educa populatia in ce priveste igiena corespunzatoare si obiceiurile alimentare corecte. Din pacate, preventia este slab reprezentata la nivelul politicilor publice privind sanatatea orala. Exista extrem de putine campanii publice educationale si de preventie in domeniul sanatatii orale, majoritatea fiind realizate in preajma zilei mondiale a sanatatii orale si avand caracter local”, spune Claudia Petrescu, din partea CMPP. „Mesajele audio-vizuale de interes public respectiv mesajele de avertizare raman cele mai eficiente si la indemana instrumente de realizare a unei campanii de educare pentru o igiena orala corecta si constientizare cu privire la efectuarea unui control stomatologic anual”, spune Claudia Petrescu, unul dintre autorii cercetarii privind starea sanatatii orale in Romania si masurile de politica publica in acest domeniu.
Avand in vedere faptul ca 72% dintre romani au probleme de sanatate orala2, 66% din populatia Romaniei nu a fost la dentist in ultimele 12 luni, fata de media UE de 43%3, iar preocuparea pentru domeniul sanatatii orale este destul de redusa in randul decidentilor politici in Romania, Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice impreuna cu Asociatia Medicilor Stomatologi cu Practica Privata din Romania au solicitat Consiliului National al Audiovizualului sprijinul pentru un demers de educare in mediul audiovizual prin completarea articolului 120, alin. 4 din Codul de reglementare a continutului audiovizual cu un nou set de mesaje privind sanatatea orala. Mesajele vizeaza periajul dentar (cu o frecventa de doua ori pe zi), controlul stomatologic regulat si o dieta echilibrata.
Mai multe detalii despre cercetarea privind sanatatea orala puteti gasi aici
Sursa: PaginaMedicala.ro