Imprimare

Parteneriat regional Iasi-Chisinau in domeniul transplantului renal

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Parteneriatul regional de educatie in domeniul nefrologiei si transplantului renal dintre centrele din Iasi si Chisinau a fost recompensat de catre Societatea Internationala de Nefrologie (ISN) prin upgradarea la nivelul A, de excelenta in formare profesionala - informeaza UMF Iasi.

In cadrul Spitalului “Dr. C.I. Parhon” Iasi se deruleaza un parteneriat international intre Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi, Spitalul “Dr. C.I. Parhon” si Spitalul Republican din Chisinau, Republica Moldova, parteneriat denumit ISN Renal Sister Center, Iasi-Chisinau. Programul ISN Renal Sister Center este desfasurat sub egida Societatii Internationale de Nefrologie (ISN) si presupune susținerea financiara si logistica a unui program de schimb intre doua centre de nefrologie, un centru emergent, in dezvoltare si un centru consacrat.

Pentru acest program, Spitalul “Dr. C.I. Parhon”, prin colectivul Clinicii de Nefrologie si Disciplina de Studiu „Medicina Interna, Nefrologie, Geriatrie” coordonata de Prof. Univ. Dr. Adrian Covic, in cadrul Departamentului Medicale II, Facultatea de Medicina a Universitatii de Medicina „Grigore T. Popa”, Iasi, au aplicat din pozitia de centru consacrat (supporting center) iar drept partener/centru emergent (emerging center) a aplicat centrul de nefrologie din cadrul Spitalului Republican Chisinau. Reprezentantul centrului din Iasi este Prof. Univ. Dr. Adrian Covic, iar reprezentantul centrului din Chisinau este Dr. Igor Codreanu, medic specialist nefrolog si coordonatorul programului national de transplant din Republica Moldova.

Activitatea comuna a acestor centre era cotata, pana in prezent, la nivelul B de colaborare, fiind recunoscuta drept o activitate utila si in conformitate cu planurile ISN. Aceasta colaborare a inceput, ani in urma, de la nivelul C, cu suport minim din partea Societatii. Acordarea statutului de colaborare de nivel A este o recunoastere a eforturilor facute pâna in prezent si a rezultatelor care au fost observate in formarea de noi specialisti in nefrologie in Republica Moldova. Aceste rezultate au permis cresterea activitatii de transplant renal in Chisinau, cresterea calitatii serviciilor de dializa cronica pentru pacientii din Republica Moldova si dezvoltarea de programe comune de cercetare.

In cadrul acestei colaborari, conform deciziei Ministerului Sanatatii din Republica Moldova, medici specialisti in nefrologie sau urologie din toata Republica Moldova vor fi prezenti in Iasi pentru stagii de pregatire sau pentru cursuri de formare profesionala in care se vor dezbate teme legate de tratamentul insuficienței renale acute si cronice, ghiduri de buna practica medicala si metode moderne de diagnostic in nefrologie.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Parteneriat-regional-Iasi-Chisinau-in-domeniul-transplantului-renal_21834/

lauff lautf laurf