Imprimare

Prima conferinta Europeana de Microcirculatie Coronariana si Hipertensiune organizata la Sinaia

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Prima editie a conferintei Europene de Microcirculatie Coronariana si Hipertensiune a avut loc la Sinaia in perioada 17-18 februarie.

La eveniment au participat experti renumiti, cardiologi, cercetatori acesta fiind un proiect comun al Grupului de lucru de Fiziopatologie Coronariana si Microcirculatie sl Societatii Europene de Cardiologie si al Consiliului ESC de Hipertensiune , in colaborare cu Societatea Romana de Hipertensiune. 

Peste 29 de personalitati de marca in cardiologia europeana din Spania, Italia, Serbia, Germania, Croaţia, Franţa, Suedia, Ungaria, Kosovo, Olanda, Elveţia, U.K.  au sustinut prelegeri stiintifice cu ocazia acestui eveniment. Aestora li s-au alaturat si lectori romani, precum: Prof. Dan Deleanu, Prof. cristian Serafinceanu, , Dr. Lucian Dorobantu, Dr. Crina Sinescu, Prof. Doina Dimulescu, presedinte al Societatii Romane de Hipertensiune.

Scopul conferintei a fost acela de a promova dezbateri pe tema microcirculatiei coronariene care, desi greu de diagnoscticat si tratat, poate influenta negativ evolutia bolnavilor cu sindrom coronarian acut si a hipertensiunii arteriale. 

La eveniment a avut loc si lansarea de carte “Current Approach to Heart Failure” (Editors: Maria Dorobantu, Frank Ruschitzka, Marco Metra).

Hipertensiunea arteriala prin prisma studiilor SEPHAR

In Romania, hipertensiunea arteriala afecteaza 45,1% din populatia adulta, potrivit rezulatatelor celui mai recent studiu de prevalenta a hipertensiunii si a factorilor de risc cardiovascular, SEPHAR III , efectuat de Societatea Romana de Hipertensiune.

Raportat la populatia Romaniei, in 2016, circa 7,4 milioane de persoane sufera de hipertensiune. Aproximativ 1 din 5 romani nu stie ca are hipertesnsiune arteriala, fiind expus unor riscuri importante in ceea ce priveste starea de sanatate, generata de lipsa unei ingrijiri adecvate, care sa asigure controlul eficient al afectiunii.

In lipsa unui program national dedicat hipertensiunii, o solutie salvatoare ar putea fi INFORMAREA.

"Pacientul trebuie sa fie constient ca este proprietarul propriei sanatati si trebuie sa ia atitudine!" a declarat Lina Badimon, vice-presedinte al Societatii Europene de Cardiologie.

Informarea trebuie insa sustinuta de preventie primara si un mod de viata sanatos. Societatea Romana de Hipertensiune a initiat discutii cu factorii de decizie in vederea introducerii unui Program National de Hipertensiune.

"Romania ramane in topul tarilor cu risc cardiovascular ridicat, iar rezultatele SEPHAR III confirma, inca o data ca hipertensiunea arteriala, alaturi de ceilalti factori de risc cardiovascular reprezinta probleme majore la nivelul sanatatii populatiei. Ne bucura, totusi, sa veden ca numarul persoanelor care au hipertensiune arteriala si au fost diagnosticate, precum si al celor aflate sub tratament si sub control terapeutic creste de la an la an. Eforturile noastre se concentreaza pe conceperea si implementarea unor programe de preventie, diagnosticare precoce si control pe termen lung" a declarat Prof. Dr. Maria Dorobantu, presedintele Grupului de Lucru si Fiziopatologie Coronariana si Microcirculatie al Societatii Europene de Cardiologie, Presedintele Societatii Romane de Hipertensiune si coordonatorul studiului SEPHAR III.

Conform datelor obtinute in urma acestui studiu, doar 80,9% dintre adultii hipertensivi stiu ca au aceasta boala, in timp ce restul de 19,1% au fost diagnosticati. Aceasta inseamna ca aproximativ 1 din 5 romani nu stie ca are hipertensiune arteriala, fiind expus unor riscuri importante in ceea ce rpiveste starea de sanatate, generata de lipsa unei ingrijiri adecvate, care sa asigure controlul eficient al afectiunii.

In ultimii 11 ani, rata celor care stiu ca au hipertensiune arteriala a cunoscut o imbunatatire majora, crescand succesiv, fata de rezulattele obtinute de celelalte doua studii SEPHAR. Daca in anul 2005, doar 44,3% dintre persoanele hipertensive stiau ca sufera de hipertensiune arteriala, in 2016, procentul acestora a ajuns la 80,9%, in in urmatorii ani asteptandu-se sa creasca la 96,2% datorita impactului pozitiv al campaniilor de depistare a HTA derulate in ultimii ani de catre Societatea Romana de Hipertensiune.

Daca, in 2005, doar 38,9% dintre persoanele hipertensive urmau un tratament, in 2016, procentul acestora a crescut la 75,2% si se preconizeaza ca va ajunge la 91,2% in anul 2020.

In ciuda perspectivelor pozitive in ceea ce priveste diagnosticarea hipertensiunii arteriale, rezultatele studiului SEPHAR arata ca factorii de risc cardiovascular raman o problema critica.

Diabetul zaharat, dislipidemiile genereaza cele mai multe ingrijorari intrucat acestea cresc riscul de aparitie a complicatiilor. (12,2% a diabetului zaharat, respectiv 73,2% in cazul dislipidemiilor.

Pe aceasta cale, Societatea Romana de Hipertensiune alaturi de Societatea Europeana de Hipertensiune ii invita pe cei interesati sa se inscrie la Scoala de Vara de Hipertensiune (2017 ESH Hypertension Summer School) ce va avea loc in perioada 9-15 septembrie 2017, la Snagov Romania. 

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prima-conferinta-Europeana-de-Microcirculatie-Coronariana-si-Hipertensiune-organizata-la-Sinaia_21841/

lauff lautf laurf