Imprimare

Obezitatea in patologia renala

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Boala cronica de rinichi (BCR) reprezinta cea mai importanta patologie renala, avand drept cauze principale diabetul zaharat si bolile cardiovasculare. Este caracterizata prin pierderea progresiva si irevertibila a functiei rinichilor, evoluand cu numeroate complicatii care afecteaza intreg organitmul si care duc la invaliditate si mortalitate crescute. BCR este o problema de sanatate mondiala, afectand in prezent circa 10% din populatie, cu o incidenta in continua crestere.

In mod particular, Ziua Mondiala a Rinichiului din 9 Martie 2017 este dedicata relatiei dintre bolile renale si obezitate. Obezitatea reprezinta o problema majora de sanatate, un factor de risc, precum si o provocare pentru evolutia si managementul oricarora dintre bolile cronice la care se asociaza.

Prevalenta sa se afla in continua crestere, estimandu-te ca in 2030 va ajunge la 20-30% din totalul populatiei adulte. Gravitatea fenomenului rezida din multitudinea de afectiuni infirmizante la aparitia carora poate contribui.

Obezitatea poate determina boala cronica de rinichi prin afectare renala directa (glomeruloscleroza focala si tegmentara) sau, indirect, prin favorizarea aparitiei hipertensiunii arteriale si a diabetului zaharat. De asemenea, o serie de alte afectiuni asociate obezitatii (guta, dislipidemia, aterotcleroza, boala coronariana ischemica etc) au impact negativ asupra functiei renale.

Pentru a preveni aparitia obezitatii si riscurile care decurg din aceatta patologie, este necesara buna cunoastere a factorilor sai de risc, mai ales a celor modificabili: regimul dietetic, activitatea fizica, stretul, factorii socio-economici si psiho-sociali.

Colaborarea intre specialitatile medicale este esentiala in activitatea de preventie; este necesara implicarea medicului de familie pentru diagnosticul precoce si monitorizarea atenta a cazurilor depistate, precum si pentru alegerea momentului oportun de indrumare a pacientului catre specialitatile implicate (diabet, nutritie si boli metabolice, cardiologie, nefrologie etc).

Nu trebuie neglijat rolul educatiei nutritionale in activitatea de preventie, incepand din scoli si continuand cu programe specializate, de reechilibrare metabolica, accetibile populatiei.

DE RETINUT!

  • OBEZITATEA REPREZINTA O PROBLEMA MONDIALA DE SANATATE INCRIMINATA iN APARItIA DIABETULUI ZAHARAT, HIPERTENtIUNII ARTERIALE, PRECUM SI A BOLII CRONICE DE RINICHI.
  • INCIDENTA TUTUROR ACESTOR AFECtIUNI SE AFLA iN CRESTERE.
    PREVENtIA ESTE EtENtIALA iN COMBATEREA ACESTEI PATOLOGII CU EFECT FAVORABIL SI ASUPRA BOLILOR ASOCIATE.
  • SE IMPUNE O COLABORARE MULTIDISCIPLINARA PENTRU DIAGNOSTICAREA PRECOCE SI MONITORIZAREA ADECVATA A ACESTOR PACIENTI.

 

Prof. Univ. Dr. Ionel Alexandru CHECHERITA
Sef Clinica Nefrologie si Dializa, Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. Ioan” Bucuretti
Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti
Presedintele Comisiei de Nefrologie, din cadrul Ministerului Sanatatii

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Obezitatea-in-patologia-renala_21843/

lauff lautf laurf