Imprimare

9 martie, Ziua Mondiala a Rinichiului

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Bolile de rinichi si obezitatea pot fi prevenite!

Ziua Mondiala a Rinichiului este marcata anul acesta pe 9 martie. Anul acesta, sub sloganul “Stil de viata sanatos pentru rinichi sanatosi”, Societatea Internationala de Nefrologie atrage atentia asupra bolilor rinichilor, aducand la cunostinta publicului cele mai recente metode de tratament si preventie.

Anul acesta, Ziua Mondiala a Rinichiului are ca tema legatura dintre boala de rinichi si obezitate, aceasta din urma fiind un important factor de risc pentru aparitia afectiunilor renale. Statisticile arata ca in 2016 peste 600 de milioane de persoane sufereau de obezitate, la nivel mondial. Specialistii ne asigura insa ca atat obezitatea, cat si bolile renale, pot fi in mare masura prevenite, prin adoptarea unui stil de viata sanatos, ce presupune exercitiu fizic si alimentatie corecta.

In 2017, Ziua Mondiala a Rinichiului promoveaza educatia in ceea ce priveste consecintele dezastruoase ale obezitatii si asocierea acesteia cu bolile renale, recomandand adoptarea unui stil de viata echilibrat si masuri de sanatate publica menite sa transforme preventia intr-o optiune accesibila.

In Romania, specialistii sunt de parere ca ne confruntam cu o crestere a prevalentei bolilor cronice de rinichi si cu o tendinta de subdiagnosticare a acestora. O persoana isi poate pierde pana la 90% din functia renala inainte ca primele simptome ce indica boala cronica de rinichi sa apara. Aceasta afectiune este de cele mai multe ori asimptomatica si cateodata este diagnosticata in stadii avantate. Boala cronica de rinichi presupune o degradare progresiva a functiei renale, ireversibila cand este identificata in stadii avantate, de aceea prevenirea si diagnotticarea precoce devin obiective esentiale.

Congresul National de Nefrologie, un eveniment cu participare internationala, va avea loc in perioada 19-21 octombrie 2017, la Hotelul Crowne Plaza din Bucuresti. Programul celei mai importante manifestari stiintifice medicale organizate de Societatea Romana de Nefrologie cuprinde o gama larga de subiecte, cu o inalta valoare stiintifica, prezentate de lectori de renume international.

Mai multe informatii despre preventia si tratamentul bolilor de rinichi, gasiti pe site-ul societatii Romane de Nefrologie, www.srn.ro, si pe site-ul dedicat Zilei Mondiale a Rinichiului, www.worldkidneyday.org.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/9-martie_-Ziua-Mondiala-a-Rinichiului_21842/

lauff lautf laurf