Imprimare

De la DSP la managerii de spital - toate componentele sistemului necesita medici de familie bine pregatiti!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In perioada 10-11 martie 2017, aproximativ 150 medici de familie din judetele AR, CS, DJ, HD, GJ, MH, OT si TM au participat la simpozionul regional PRACTIC MF, organizat de catre compania de comunicare medicala Houston NPA, la Hotel Afrodita din Baile Herculane. Editia 18 a fost coordonata stiintific de Prof. Univ. Dr. Nicolae Calomfirescu, medic primar urolog, iar alaturi de el s-au aflat alti 24 lectori consacrati, din multiple specialitati medicale: medicina de urgenta, medicina interna, podiatrie, gastroenterologie, boli infectioase, medicina sportiva, chirurgie toracica, psihiatrie si medicina de familie.

In cadrul Practic MF, fiecare medic are acces la informatii care se vor demonstra utile in practica medicala curenta, fie ca acestea abordeaza o problema de legislatie, de management al cabinetului, explica modele terapeutice sau prezinta informatii despre afectiuni.

“Cu ocazia acestui eveniment, a debutat inca un an de Practic MF. Un an in care vom cunoaste cu siguranta lectori de exceptie, in care vom colabora cu companii farma care sustin cu adevarat informarea medicala, in care vom intalni medici de familie minunati care acorda incredere formatului nostru de conferinta, in care ne vom reintalni cu participanti din toata tara care ne-au fost alaturi inca de la prima editie si pentru asta le multumesc tuturor! Din opiniile trimise catre noi post-eveniment ne-am bucurat sa descoperim ca ne-am atins obiectivele pentru acest prim Practic MF din 2017: sa nu plictisim, sa crestem gradul de interactivitate, sa ne adaptam si mai mult la ceea ce isi doresc participantii, sa venim cu idei originale si mai ales, sa se simta prin tot ceea ce facem respectul si aprecierea fata de munca medicului de familie!”, a declarat Dr. Maria Szerac , CEO Houston NPA.

Printre temele abordate in plenul editiei 18, s-au numarat:

  • Ce am invatat din epidemia de rujeola?
  • LUTS / HBP - abordare in echipa
  • Managementul non-medicamentos al stresului
  • Interactiunile dintre medicamente si alimente
  • Pacientul dispneic- de la medicul de familie la UPU
  • Aeromicroflora si rolul ei in patologia tratata de medicul de familie
  • Noi oportunitati in practica medicului de familie: podiatria
  • Tratamentul chirurgical minim invaziv (toracoscopic) in hiperhidroza axilara si palmara
  • Urogenitalul neuropatiei diabetice si BPOC in practica medicului de familie.

Referitor la epidemia de rujeola din Romania care a cauzat pana acum 13 decese, dr. Madalina Vesa - membru al grupului de vaccinologie din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) a dorit sa transmita colegilor urmatoarele mesaje: constientizarea gravitatii acestei epidemii de rujeola din tara noastra, epidemia a aparut pe fondul scaderii acoperirii vaccinale cu ROR, campania nationala de stopare a epidemiei nu a fost un succes, necesitatea unor masuri energice de limitare a epidemiei, medicina de familie este o specialitate cheie in acest efort.

In cadrul unui interviu oferit organizatorului, compania de comunicare medicala Houston, dr. Madalina Vesa a explicat ca vaccinul se poate face incepand de la 7 luni de viata, insa produsul disponibil in Romania are indicatia de a se administra de la varsta de 9 luni.

„Schema din Programul National de Imunizare ne spune sa facem ROR - ul la 12 luni si un rapel la 5 ani. in contextul unei epidemii de rujeola, varsta de unde se poate incepe vaccinarea, este de 7 luni. Produsul folosit si disponibil in Romania este aprobat insa a fi administrat incepand cu varsta de 9 luni. in consecinta, Institutul National de Sanatate Publica recomanda ca in aceasta epidemie, pentru a stopa extinderea bolii si de a proteja copiii cat mai precoce, sa facem o doza de ROR incepand cu varsta de 9 luni a sugarului. Dar, la varsta de 9 luni (sau cei vaccinati intre 9-11 luni), doar un procent de 72,3% din cei vaccinati formeaza anticorpi protectori.

Rezultatele titrarilor de anticorpi au aratat necesitatea repetarii unei noi doze la varsta de 12-14 luni pentru a creste acest procent la peste 95%”.

Dr. Dana Cirnatu, inspector sef in cadrul Directiei de Sanatate Publica Arad a tinut sa sublinieze importanta vaccinarii (riscul de imbolnavire pentru persoanele nevaccinate fiind extrem de mare, respectiv 9 din 10 persoane, in cazul rujeolei), dar si a regulilor de igiena personala. “Spalarea mainilor, protejarea cavitatii bucale la tuse si stranut, dar si a spatiilor inchise sunt masuri eficace pentru reducerea imbolnavirilor. O atentie deosebita trebuie acordata servetelelor folosite. Acestea trebuie indepartate imediat dupa folosire, in caz contrar existand riscul contaminarii aerului”.

Programul evenimentului a inclus si 2 workshop-uri: unul sustinut de prof.univ.dr. Nicolae Calomfirescu si psiholog clinician Adrian Costin Calomfirescu (certificare europeana pentru psihosexologie)- pe tema „medicina sexualitatii si reproducerii”, iar celalat pe tema podiatriei- sustinut de dr. Ramona Colt.

Seria de evenimente PRACTIC MF este organizata sub forma unor conferinte regionale, structurate pe dezbateri in plen, workshopuri si studii de caz subscrise celor trei directii principale: diagnostic precoce si tratament corect in cele mai frecvente afectiuni din practica medicului de familie, managementul cabinetului medicului de familie, legislatie si politici de sanatate. Conceptul si formatul evenimentului sunt dezvoltate in vederea obtinerii unui grad maxim de interactivitate si asigurarea caracterului practic al informatiilor comunicate.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/De-la-DSP-la-managerii-de-spital---toate-componentele-sistemului-necesita-medici-de-familie-bine-pregatiti__21845/

lauff lautf laurf