Imprimare

85% dintre romani sustin politicile de control al consumului de tutun

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Romania a realizat in 2016 cel mai mare salt pozitiv inregistrat vreodata de o tara, de 12 locuri, in domeniul politicilor de control al consumului de tutun, conform Scalei Politicilor de Control al Consumului de Tutun, informeaza Ministerul Sanatatii.

Raportul dat publicitatii, in cadrul celei de-a 7-a Conferinte Europene Tobacco or Health prezinta rezultatele activitatilor de dezvoltare si implementare de politici privind controlul consumului de tutun in 35 de tari europene, folosind un instrument numit Scala Politicilor de Control al Consumului de Tutun. Tarile europene au fost evaluate in privinta masurilor considerate a fi componente esentiale ale unor programe cuprinzatoare de control al consumului de tutun, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Bancii Mondiale. Raportul a fost prezentat de catre Luk Joossens din partea Association of European Cancer Leagues si este menit sa incurajeze tarile sa continue implementarea eficienta a politicilor de control al consumului de tutun.

Saltul de 12 locuri al Romaniei, de pe locul 19 in 2013 pe locul 7 in acest raport, este accentuat in acest raport ca fiind un progres spectaculos se datoreaza adoptarii legislatiei de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise, adoptarii Directivei Europene privind produsele din tutun, precum si initierii celei mai ample dezbateri pe teme de sanatate in spatiul public o data cu modificarile legislative. Saltul este reflectat si in nivelul de sustinere fara precedent in randul populatiei generale pentru politici de control al consumului de tutun, nivel evaluat in studii recente la peste 85%.

Romania se alatura, astfel, grupului-lider al tarilor europene care prioritizeaza si acorda atentia cuvenita luptei cu consumul de tutun ca una din dependentele cu efecte devastatoare asupra sanatatii publice.

Acest rezultat a fost posibil datorita modelului de colaborare intre factorii decizionali din Romania (Comisiile de Sanatate din Parlamentul Romaniei, Ministerul Sanatatii) si societatea civila, medicala, academica (Societatea Romana de Cardiologie, Societatea Romana de Pneumologie, Fundatia Romana a Inimii, Forumul Roman de Preventie, Societatea Nationala de Medicina a Familiei, asociatiile de pacienti, asociatiile de protejare a drepturilor copiilor si tinerilor, asociatiile tinerilor medici), precum si datorita sprijinului retelelor europene (European Network for Smoking and Tobacco Prevention) si internationale (Birourile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Campaign for Tobacco Free Kids/Bloomberg Initiative for Tobacco Control).

Organizatia Mondiala a Sanatatii descrie urmatoarele 6 masuri, cuprinse, de altfel, in legile de transpunere a Conventiei Cadru privind Controlul Tutunului (ratificata de majoritatea tarilor, inclusiv Romania):

  • taxarea produselor din tutun
  • interzicerea fumatului in spatiile publice inchise
  • informarea si cresterea nivelului de constientizare in randul populatiei generale, incluzand campanii de informare publica, acoperire in mass media, publicarea de studii si date relevante
  • interzicerea oricarei forme de publicitate si promovare a produselor din tutun
  • imagini si avertizari directe si de dimensiuni mari pe ambalajele produselor din tutun
  • sustinerea asistentei si tratamentului in vederea renuntarii pentru persoanele dependente de tutun, incluzand cresterea accesului la medicatie.

Raportul este publicat la fiecare 3 ani, ultimul, cel aferent anului 2013 fiind dat publicitatii in anul 2014 la A 6-a Conferinta Europeana Tobacco or Health de la Istanbul, 26-29 Martie 2014. In Raportul 2013, Romania se afla pe un rusinos loc 19, in scadere cu 3 locuri fata de raportul precedent. De asemenea, Romania era prezentata ca una dintre cele 4 tari care votase impotriva adoptarii Directivei Europene privind Produsele din Tutun.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/85_-dintre-romani-sustin-politicile-de-control-al-consumului-de-tutun_21851/

lauff lautf laurf