Imprimare

Noutati in derularea programelor nationale curative in anul 2017

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Hotararea de Guvern privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anii 2017 si 2018 (nr. 155/2017), precum si Normele tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate curative pentru anii 2017 si 2018, ce vor intra in vigoare la 1 aprilie 2017, cuprind o serie de noutati fata de actul normativ similar aflat in vigoare pana acum.

Astfel, in cadrul Programului National de Diabet Zaharat, se vor acorda trimestrial pana la 400 teste de automonitorizare pentru fiecare copil cu diabet zaharat insulinodependent cuprins in program. Totodata, recomandarea pentru efectuarea analizei hemoglobinei glicozilate (HbA1c) se va putea emite si de medicii de familie, nu numai de diabetologi.

In cadrul Programului National de Boli Cardiovasculare se extinde tratarea malformatiilor cardiace congenitale prin proceduri de cardiologie interventionala la pacientii adulti.

In cadrul Programului National de Tratament al Surditatii prin proteze auditive implantabile, bolnavii vor putea beneficia de implanturi cohleare bilaterale, tipul de implantare – unilaterala sau bilaterala, simultana sau secventiala, urmand sa fie stabilit de medicii specialisti, in functie de specificul fiecarui pacient in parte.

Programul National de Tratament pentru Boli Rare se extinde pentru trei noi afectiuni: fibroza pulmonara idiopatica, distrofia musculara Duchenne si angioedemul ereditar.

Programul National de Tratament al Hemofiliei si Talasemiei a fost adaptat noului protocol terapeutic elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sanatatii si a fost extins pentru hemofilia dobandita.

Pentru cresterea accesibilitatii la tratament a bolnavilor beneficiari de programe nationale de sanatate curative, in lista unitatilor sanitare care deruleaza cele 14 programe gestionate de CNAS se introduc 59 de unitati noi, care au indeplinit criteriile din chestionarele de evaluare prevazute de legislația in vigoare. Noile unitati sanitare vor derula in principal activitati din programele de boli cardiovasculare, ortopedie, diabet si boli rare.

In total, in anul 2017 vor beneficia de programele nationale de sanatate curative peste un milion de bolnavi. Pentru sustinerea financiara a extinderii programelor nationale, bugetul CNAS pe anul 2017 destinat acestor programe este de peste 4,9 miliarde lei, prevazandu-se o crestere cu 24,14% a sumelor alocate medicamentelor specifice.

„Faptul ca am reusit sa extindem accesul pacientilor la programele nationale curative, dar si sa dezvoltam aceste programe, este in concordanta atat cu obiectivul institutiei de a oferi o cat mai buna asistenta medicala asiguratilor, cat si cu prevederile programului de guvernare” – declara Marian Burcea, presedintele CNAS.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Noutati-in-derularea-programelor-nationale-curative-in-anul-2017_21855/

lauff lautf laurf