Imprimare

Infectiile sezoniere la copil si profilaxia acestora

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Stim sau nu sa ne protejam copilul in fata provocarilor sezoniere din punct de vedere al aparitiei infectiilor?


Care sunt cele mai simple modalitati de a reduce substantial factorii de risc in ceea ce priveste imbolnavirea copilului tau?Cat de important este aportul vitaminei D in ceea ce priveste imunitatea copilului tau si care sunt principalele metode de preventie legate de posibilele imbolnaviri sezoniere?
Infectiile sezoniere la copil si profilaxia acestora
La toate acestea, raspunsul specialistului este dat astazi de catre prof. dr. Mihaela Balgradean , medic primar pediatru - UMF- Carol Davila- spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “ M.S.Curie”

 Primavara este anotimpul in care ne bucuram din plin de lumina, culoare si armonie, insa acest anotimp deschide si sezonul in care apar multe si diferite imbolnaviri respiratorii si digestive la copilul de diferite varste, incepand cu cei mai mici, care nu au implinit inca varsta de un an, si continuand cu copiii din perioada de varsta 1-3 ani, prescolarii, copii de varsta scolara si adolescentii. Dupa o iarna lunga si grea, intr-o perioada de timp in care multi parinti refuza vaccinarile, atat pe cele din calendarul obligatoriu cat si pe cele optionale, in plina epidemie de rujeola, forme complicate, soldate cu decese, in anii in care diagnosticul de tuberculoza lacopil si adolescent este frecvent, se pune problema prevenirii acestor infectii.

Importanta vitaminei D3

Imunitatea copilului este scazuta dupa o perioada lunga de toamna-iarna. La scaderea imunitatii contribuie si carentele de vitamina D3, care potenteaza si susceptibilitatea la diferite tipuri de infectii. Multi copii, dar si adulti au un nivel scazut de vitamina D in sange; in cazul copiilor, alimentele care contin aceasta vitamina in cantitate mare nefiind utilizate, din cauza restrictiilor , particularitatilor (legate de varsta), si specificului cultural, in cantitati suficiente (peste, crustacee, lapte integral, produse lactate, ciuperci proaspete, diferite cereale, etc).

Nici profilaxia zilnica cu vitamina D3, in perioadele reci si umbrite ale anului, nu se face intotdeauna corect si cu doze adecvate varstei. Asocierea cu medicatii ce contin calciu, nu este obligatorie pentru un copil care consuma echivalentul a 500 mililitri de lapte zilnic ( sub forma de lapte si produse lactate).

Infectiile respiratorii si digestive la copil sunt in 80% din cazuri virale. Virusurile sunt cele care determina boli respiratorii precum rinite, rinofaringite, angine, sinuzite, otite, traheite, bronsiolite si bronsite, laringite (crup) si pneumopatii acute. Infectiile respiratorii reprezinta principala cauza de imbolnavire si mortalitate in intreaga lume ( sunt responsabile de unul din cinci decese la copilul sub varsta de 5 ani), reprezinta cel mai frecvent motiv de vizite medicale si internari , in special la copilul de varsta prescolara.

Pneumonia cauzeaza 75-90% din decese. Incidenta gastroenteritelor acute la copilul in varsta mai mica de 3 ani variaza, in Europa, intre 0,5 – 2 episoade anual.

Susceptibilitate crescuta la infectii

Bolile respiratorii si digestive se transmit prin contactul direct al mainilor copilului cu diferite secretii ale persoanelor bolnave, alimente contaminate, jucarii, suzete, etc. Atingerea zonei ochilor, a nasului, produce o reinfectie virala. Secretiile nazale, respiratorii ale copilului contin mai multe virusuri infectante decat ale adultului. De altfel, copiii sunt, de obicei, cei care raspandesc infectia in jurul lor in special in colectivitati mai mici sau mai mari: grupuri de joaca, gradinita, scoala.

Contrar miturilor “curentii de aer, umezeala, oboseala conduc la diverse afectiuni”, acestia nu reprezinta factori responsabili de susceptibilitate crescuta la infectii. In cazul copiilor dignosticati cu diferite boli cronice ( respiratorii, cardiace, digestive, renale, neurologice), boli neoplazice, imunodeficiente, diferite tratamente specifice, in malnutritie, la copiii nevaccinati, susceptibilitatea fata de aceste tipuri de infectii este crescuta.

Reducerea factorilor de risc prin igiena corecta si vaccinare

Pentru a preveni aceste imbolnaviri se recomanda spalarea corecta si repetata a mainilor copiilor si ale celor ce le poarta de grija, a veselei, a ustensilelor de bucatarie, a caserolelor, a jucariilor, a fructelor si legumelor verzi, pregatirea si gatirea corespunzatoare a carnii crude, cu informare atenta asupra provenientei acesteia, corect prelucrata din punct de vedere termic, separarea atenta in frigidere a alimentelor crude de cele prelucrate termic ( inclusiv carnea) utilizarea exclusiva la copil a laptelui pasteurizat si a produselor lactate verificate si corect ambalate.

De evitat jocul cu telefonul mobil (plin de microbi!), reintroducerea in gura a suzetelor si a diverselor alimente cazute pe sol, precum si a altor obiecte, de obicei utilizate de adulti, necuratate si nedezinfectate inainte de a fi oferite copiilor pentru joaca. Tot in cadrul preventiei fata de diferite boli acute respiratorii si digestive intra si recomandarile de vaccinare prevazute in schema nationala de vaccinari, vaccinari ce vor fi facute in contextul informarii corecte a parintilor si apartinatorilor, legate de bolile carora li se adreseaza aceste vaccinuri si complicatiile posibile ale acestora.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Infectiile-sezoniere-la-copil-si-profilaxia-acestora_21857/

lauff lautf laurf