Imprimare

De ce este necesara legea vaccinarii?

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Colegiul Medicilor din Romania considera ca o Lege a vaccinarii este foarte necesara in prezent. O atributie exclusiva a CMR este educatia medicala continua in vederea ridicarii gradului de competenta profesionala a membrilor sai

Legea trebuie sa ofere solutii cat mai bune dar si realiste la numeroasele si diversele probleme cu care ne confruntam privind vaccinarea populatiei infantile. Normele legislative trebuie sa stabileasca un echilibru intre protectia colectiva fata de bolile transmisibile si libertatile individuale, sa consemneze rolul medicilor in activitatile de promovare a vaccinarii si de realizare a acesteia dar si sa responsabilizeze parintii in a asigura prin vaccinare o stare buna de sanatate pentru copiii lor.

In proiectul Legii vaccinarii, elaborat de Ministerul Sanatatii, proiect supus dezbaterii publice si ulterior dezbaterii parlamentare, sunt prevazute responsabilitati si obligatii, inclusiv pentru CMR (art.19).

In acest context, CMR va face, prin comisiile sale de specialitate, o analiza a prezentei propuneri legislative elaborate de Ministerul Sanatatii si, daca este cazul, va inainta propuneri pentru imbunatatirea acesteia.

CMR considera ca vaccinarea copiilor reprezinta una dintre prioritatile asistentei sanitare din tara noastra, fiind un element esential in asigurarea sanatatii individuale si colective, in preintampinarea aparitiei si dezvoltarii unor epidemii, precum epidemia de rujeola care evolueaza in prezent.

De la debutul epidemiei au fost inregistrate 21 de decese la bolnavi cu rujeola nevaccinati, in timp ce, in perioada 2010-2015, au fost patru decese. Epidemia de rujeola care dureaza din septembrie 2016 este consecinta scaderii succesive a ratei vaccinarii de la 94 la suta (doza I) si 93 la suta (doza II) in 2001, la 86 la suta - doza I, respectiv 67 la suta - doza II in 2015. Pana in 14 aprilie 2017 s-au inregistrat 4.793 de cazuri si 21 de decese, boala afectand 38 de judete.

O acoperire vaccinala optima si constanta va duce, in timp, la eradicarea a numeroase boli infectioase transmisibile.
in momentul in care Legea vaccinarii va fi functionala, institutii ale statului vor contribui la aplicarea ei in practica. insa rolul principal il vor avea medicii practicieni si, in primul rand, medicii de familie in educarea populatiei in favoarea vaccinarii si realizarea acesteia.

Reusita va depinde de o buna colaborare a trei factori: medicii practicieni (motivati si responsabili), Ministerul Sanatatii si institutiile sale teritoriale (cu indeplinirea la timp si in totalitate a obligatiilor ce le revin) si populatia (care trebuie sa fie informata bine si corect privind vaccinarea).

O atribuție exclusiva a Colegiului Medicilor, conform Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatații, al. 2), lit. d) este initierea si promovarea de forme de educatie medicala continua in vederea ridicarii gradului de competenta profesionala a membrilor sai. Aceasta a fost pusa in aplicare prin Decizia nr. 1 din 2013 a Consiliului National al CMR.
“Managementul activitatilor de EMC este realizat de Colegiul Medicilor din Romania prin Programul national de educatie medicala continua, in conformitate cu procedurile prevazute in prezenta decizie, cu directivele si recomandarile Uniunii Europene (UE) sau cu intelegerile si recunoasterile mutuale ale creditelor, stabilite cu Uniunea Europeana a Medicilor Specialisti/Consiliul European de Acreditare a Educatiei Medicale Continue (UEMS/EACCME), precum si cu alte autoritati ori organisme profesionale medicale europene si nationale implicate, prin natura functionarii lor, in activitatile de educatie sau dezvoltare profesionala continua a medicilor. “

CMR reaminteste ca, potrivit Codului de deontologie medicala, sunt contrare principiilor fundamentale ale exercitarii profesiei de medic folosirea unor metode de diagnostic sau tratament nefundamentate stiintific sau neacceptate de comunitatea medicala, cu risc pentru pacient, precum și respingerea publica, cu exceptia dezbaterilor din comunitatea medicala, a unor mijloace de diagnostic, tratament si profilaxie recunoscute de comunitatea stiintifica academica medicala dar si recomandarea publica a unor tratamente nefundamentate stiintific.

De asemenea, conform articolului 23 din același cod, constituie o atingere grava adusa caracterului independent al profesiei medicale, cu exceptia situatiilor prevazute de lege si cu anuntarea prealabila a organelor profesiei, asocierea sau colaborarea, sub orice forma si in orice modalitate, directa ori indirecta, dintre un medic si o persoana care produce sau distribuie medicamente precum și reclama, in orice mod, la medicamente, suplimente alimentare, aparatura medicala sau alte produse de uz medical.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/De-ce-este-necesara-legea-vaccinarii__21865/

lauff lautf laurf