Imprimare

Infiintarea Colegiului National al Moaselor din Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cresterea prezentei si importantei moaselor in sistemul sanitar, o solutie sustenabila financiar si eficienta pentru imbunatatirea sanatatii mamei si copilului nou-nascut, este esentiala in ridicarea nivelului calitatii ingrijirii materno-fetale, in mediul urban, dar mai ales la sate. Proiectul de lege privind exercitarea profesiei de moasa, precum si infiintarea Colegiului National al Moaselor din Romania, au fost prezentate si analizate miercuri, 26 aprilie, la conferinta „Accesul moasei la imbunatatirea sanatatii materno-infantile”, organizata de Asociatia Moaselor Independente (AMI), cu sprijinul Agentiei Nationale de Management a Calitatii in Sanatate – ANMCS.

In scopul de a sprijini sanatatea mamei si copilului in Romania, statul trebuie sa armonizeze legislatia cu privire la exercitarea profesiei de moasa cu reglementarile Uniunii Europene in domeniu, in contextul in care indicii de sanatate materno-infantila ne plaseaza la coada Europei, cu o rata a mortalitatii infantile de 9,8 la mie, iar numarul de cezariene ne plaseaza in top 3. in acest timp, aproximativ 1000 de moase licentiate sunt neintegrate adecvat sau sunt tinute in afara sistemului de sanatate.

Potrivit legislatiei europene, o moasa trebuie sa acopere toata aria de servicii de ingrijire a femeii sanatoase de varsta fertila, de la contraceptie la sarcina si pregatirea pentru nastere, ingrijire post-partum, asistenta in alaptare, screening pentru cancere din aria ginecologica, dar si identificarea femeilor cu risc crescut pentru diverse patologii.

Conferinta „Accesul moasei la imbunatatirea sanatatii materno-infantile”, care s-a desfasurat la Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor, a reunit specialisti in sanatatea mamei si copilului, reprezentanti mass-media, decidenti politici si ONG-uri.

In cadrul dezbaterii, moasele Irina Popescu si Melania Tudose (AMI) si-au prezentat argumentele cu privire la armonizarea legislatiei pentru implicarea a cat mai multe moase in procesul nasterii.

„Infiintarea Colegiului National al Moaselor din Romania ca organizatie profesionala si de reglementare a profesiei de moasa este solutia necesara si legala pentru implementarea si dezvoltarea profesiei de moasa si in Romania si alinierea la standardele europene. Un ordin separat ar permite concentrarea efectiva pe implementarea si dezvoltarea profesiei de moasa si pe integrarea rapida si eficienta dupa modelul european, ceea ce va duce la reducerea cheltuielilor prin preventie adecvata pe parcursul sarcinii, scaderea medicalizarii excesive si a complicatiilor la nastere determinate de atitudinile interventionale practicate excesiv actualmente in acest domeniu.” sustine Irina Popescu, Vicepresedinte AMI.

Despre construirea cadrului legal au discutat deputatul PNL Roberta Anastase, presedintele Comisiei de Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor, Florin Buicu, si Dr. Petru Armean, specialist in cadrul Ministerului Sanatatii. Modele de practica pentru imbunatatirea sanatatii materno-infantile au oferit Presedintele Colegiul Regal al Moaselor din Marea Britanie, Lesley Page, si cercetatorul si expertul international Dr. Sandra Morano, medic Obstetrica-Ginecologie. Cu privire la responsabilitatea moasei in imbunatatirea sanatatii materno-fetale, au prezentat de asemenea concluzii doamna Nicoleta Manu de la ANMCS, si seful sectiei Obstetrica-Ginecologie din cadrul Spitalului Judetean Constanta, prof. dr. Vlad Tica.

Asociatia Moaselor Independente din Romania (AMI) a fost infiintata in 2013 de un grup de moase licentiate si aduce de atunci laolalta moase cu diplome de nivel universitar. AMI isi propune sa reabiliteze, sa consolideze si sa promoveze profesia de moasa, un prim pas in aceasta directie fiind adoptarea legislatiei necesare pentru recunoasterea acestei profesii. in felul acesta se poate imbunatati substantial nivelul de ingrijire materno-fetala din Romania, dar si nivelul de ingrijire al femeii de varsta fertila, prin implicarea moaselor la nivelul comunitatii.

Cateva statistici

 

  • 591 de moase calificate lucreaza in sistemul medical din Romania. Doar doua dintre ele sunt active in mediul rural.
  • Aproximativ 1000 de moase licentiate sunt neintegrate adecvat sau sunt tinute in afara sistemului de sanatate.
     

Statistici europene privind sanatatea materno-infantila la noi in tara (Sursa – European Perinatal Health Report 2010):

  • Locul I la rata mortalitatii infantile (decese in primul an de viata): 9,8 la mie
  • Locul I la rata mortalitatii neonatale (decese la nastere): 5,5 la mie
  • Locul I la rata varstei fragede (sub 20 de ani) a mamei la nastere: 10,6%
  • Locul I la rata mortalitatii materne, cu un procent de 14,4 la 100.000 (conform studiului Instiutului National de Sanatate Publica „Mortalitatea materna in Romania” 2015)
  • Locul III in topul practicarii cezarienei ca modalitate de nastere, cu un procent de 36,9% din totalul nasterilor
  • Locul III la rata epiziotomiilor, 68,2% din totalul nasterilor vaginale*

Ultimul loc (estimat) daca rata alaptarii exclusive ar fi fost raportata: 12,6% (conform publicatiei „Viata Medicala” nr.5-1151, februarie 2012)
--
* Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca epiziotomiile sa fie efectuate numai in anumite circumstante particulare, procentul recomandat de interventie fiind de 10%.

Potrivit legislatiei europene:
o moasa trebuie sa acopere toata aria de servicii de ingrijire a femeii sanatoase de varsta fertila,
de la contraceptie la sarcina si pregatirea pentru nastere,
ingrijire post-partum,
asistenta in alaptare,
screening pentru cancere din aria ginecologica,
dar si identificarea femeilor cu risc crescut pentru diverse patologii.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Infiintarea-Colegiului-National-al-Moaselor-din-Romania_21868/

lauff lautf laurf