Imprimare

Asuma-ti sa fii sanatos! : Preventia bolii Alzheimer – e ceva de facut?

Adaugat in Stiri din domeniul medical

 “Asuma-ti sa fii sanatos!” proiect al UMF „Carol Davila” din Bucuresti
Preventia bolii Alzheimer – e ceva de facut?

Asuma-ti sa fii sanatos! : Preventia bolii Alzheimer – e ceva de facut?Prof. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu
Șeful Clinicii Neurologie – Spitalul Clinic Colentina
U.M.F. “Carol Davila” Bucuresti

Din ce in ce mai frecvent prieteni, cunoscuti, pacienti, oameni cu care ma intalnesc ma intreaba daca pot preveni boala Alzheimer. Daca pot sa ia un medicament, ceva, sa nu faca dementa. Ei bine, nu exista niciun medicament sau supliment care sa previna boala sau expresia clinica a bolii, insa preventia functioneaza.

Pentru pacientii care au deja dementa, sigur, exista un tratament complex, care incetineste declinul cognitiv. Insa pentru preventie, nu. In primul rand as vrea sa fac distinctie intre boala Alzheimer si dementa asociata bolii Alzheimer, care apare in stadiul final al bolii (dupa 20 de ani de evolutie).

Astazi intelegem prin boala Alzheimer acumularea progresiva in creier a unor proteine agregate, ca un fel de gunoi pe care creierul nu il poate epura. Aceste modificari duc in timp la moartea neuronilor, afectarea circuitelor neuronale si slabirea performantei intelectuale a individului, pana la stadiul de dementa. Ce putem face sa ne scadem riscul de a avea boala Alzheimer si de asemenea, ca aceasta sa nu progreseze pana la stadiul de dementa?

1. Interventii asupra stilului de viata, atunci cand avem 30-40-50 de ani – activitate fizica constanta, nutritie de tip dieta mediteraneana, controlul consumului de alcool.

2. Sa evitam traumatismele craniene, chiar si minore.

3. Sa evitam anxietatea si depresia, sa le tratam de indata ce apar.

4. Sa avem activitate intelectuala intensa continuu.

5. Sa avem contacte sociale cat mai dezvoltate (sa fim in contact si in schimb de idei cu cat mai multe alte persoane, de preferat prin contact direct).

6. Sa avem un somn cat mai bun, daca avem probleme de somn sa ne adresam unui specialist.

7. Sa tratam precoce si eficient factorii de risc vasculari – hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat sau hiperinsulinemia, obezitatea, hiperhomocisteinemia, inflamatia sistemica, sa eliminam fumatul.

8. Sa mergem la medic si sa ne testam atunci cand ni se pare ca memoria, atentia, concentrarea au scazut, sau cand nu ne mai descurcam la fel de bine in activitatea curenta.

9. Sa raportam medicului daca avem in familie cazuri de boala Alzheimer, mai cu seama daca au debutat sub 65 de ani.

10. Sa incercam in fiecare zi sa fim bucurosi, sa ne distram si sa ne propunem sa vizitam locuri noi si sa cunoastem oameni noi.

Cam acesta este decalogul preventiei tulburarii cognitive din boala Alzheimer, atat cat poate oferi stiinta de astazi.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/_Asuma-ti-sa-fii-sanatos_-Preventia-bolii-Alzheimer-_-e-ceva-de-facut__21873/

lauff lautf laurf