Imprimare

MS suspenda temporar exportul intracomunitar pentru vaccinul ROR

Adaugat in Stiri din domeniul medical

La solicitarea ministrului Sanatatii, prof.dr. Florian BODOG, Comisia Europeana (CE) a avizat favorabil, in procedura de urgenta, decizia de suspendare temporara a exportului intracomunitar a vaccinului combinat care protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei (ROR).

Avand in vedere epidemia de rujeola cu care se confrunta tara noastra, dar si discontinuitatea in aprovizionarea cu vaccinurile obligatorii din Calendarul de imunizare, in data de 27 aprilie 2017, autoritatile romane au notificat Comisiei Europene un proiect de Ordin care prevede blocarea exporturilor de vaccinuri, astfel incat sa fie asigurat necesarul de doze pentru protejarea copiilor din Romania.

Dupa examinarea proiectului de act normativ, Comisia Europeana a considerat ca, in acest caz particular, solicitarea adoptarii in procedura de urgenta este justificata.

Ministrul Sanatatii a declarat ca va lua toate masurile necesare pentru ca pacientii romani sa poata beneficia la timp, si in conditii optime de vaccinuri, dar si de medicamentele si tratamentele de care au nevoie.

“Din pacate, desi epidemia de rujeola a fost anuntata acum un an, Ministerul Sanatatii nu a luat masuri corespunzatoare si nu a facut niciun stoc de vaccin, pentru a suplimenta in judetele unde acest produs s-a epuizat. Asa am ajuns la situatia din acest moment, in care directiile de sanatate publica din 10 judete nu mai au stocuri de vaccin”, a declarat ministrul Sanatatii, prof. dr. Florian BODOG.

Ministrul a mai declarat ca, in proiectul Legii vaccinarii s-a prevazut asigurarea unui stoc de minimum 6 luni pentru aceste produse.

Directia relatii cu presa, afaceri europene si relatii internationale.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/MS-suspenda-temporar-exportul-intracomunitar-pentru-vaccinul-ROR_21875/

lauff lautf laurf