Activitatea OMS in domeniul politicilor de sanatate publica si a programelor preventive
Comitetul Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii s-a reunit in luna septembrie 2016 la Copenhaga pentru a aproba principalele directii de actiune recomandate statelor membre. Biroul Regional pentru Europa ala OMS include 53 de state membre, fiid cea mai intinsa dintre toate regiunile organizatiei (Statele europene, fostele state componente ale URSS si Israelul)
OMS considera ca politicile de sanatate publica ar trebui sa aiba in atentie acele domenii si masuri care sa previna bolile, sa imbunatateasca starea de sanatate a populatiei si sa scada povara finaciara pentru serviciile medicale curative. Sanatatea este considerata ca fiind un factor important al dezvoltarii economice pentru orice tara. Mesajul general a fost reprezentat de faptul ca sanatatea este o investitie si nu doar o cheltuiala bugetara.
Principalele programe si activitati se refera la:
- Prevenirea si controlul bolilor ne-tranmisibile prin actiuni asupra factorilor de risc (alimentatie, alcool, tutun etc)
- Prevenirea si controlul bolilor transmisibile (accelerarea planului de actiune pentru eliminarea tuberculozei, imbunatatirea performantei programelor de vaccinare si introducerea de noi vaccinuri);
- Imbunatatirea supravegherii si controlului rezistentei bacteriilor la antibiotice si a infectiilor asociate asistentei medicale
- Programul de actiune pentru situatiile de urgenta pentru sanatatea publica
infiintarea unui Centru European pentru asistenta medicala primara - Eliminarea inechitatilor in asigurarea serviciilor medicale, cu accent pe universalitate, utilizand conceptul “nimeni nu este lasat in urma”
- Programe de politici publice privind asigurarea accesului la medicamente inovative
Sanatatea migrantilor si refugiatilor
Pentru anul 2017 prioritare sunt actiunile din domeniul sanatatii mamei si a copilului, controlul rezistentei la antibiotice, abordarea integrata si cresterea rolului actiunilor preventive. Strategia “Sanatatea 2020” a inregistrat progrese notabile in special in ceea ce priveste reducerea inechitatilor, controlul factorilor de risc al bolilor si promovarea sanatatii si educatia pentru sanatate.
Planul de actiune pentru sanatatea migrantilor implica:
- Stabilirea unui cadru de colaborare intre statele membre
- Actiune asupra factorilor sociali determinanti ai sanatatii
- Dezvoltarea si pregatirea sistemelor de sanatate
- Imbunatatirea sistemului de informatii si comunicare
- Prevenirea bolilor transmisibile
- Reducerea factorilor de risc implicati in producerea bolilor netransmisibile
- Introducerea screeningului intr-un mod eficient si etic
Planul de actiune pentru prevenirea si controlul bolilor netransmisibile are o puternica componenta preventiva si implica masuri adaptate populatiei tinere (copii si adolescenti), adresate factorilor de risc specifici acestei varste.
In domeniul bolilor transmisibile sunt recomandate masuri care sa consolideze realizarile din domeniul celor prevenibile prin vaccinare (eradicarea poliomielitei, eliminarea rujeolei si rubeolei din regiunea europeana a OMS) si sa extinda portofoliul de vaccinuri din cadrul programelor nationale.
Prevenirea si controlul infectiilor asociate asistentei medicale trebuie sa tina seama de necesitatea limitarii concomitente a emergentei rezistentei bacteriilor la antibiotic, una dintre principalele amenintari la adresa sanatatii publice la nivel global.
Planul de actiune pentru raspunsul sectorului de sanatate la HIV se refera la acces universal la medicatie, continuitatea serviciilor medicale, cu tinta de eliminare a infectiei HIV la copii .
Planul de actiune pentru raspunsul sectorului de sanatate la hepatita virala presupune interventii stabilite prin pachete de servicii medicale orientate catre tintele stabilite la nivel national, acces la terapiile antivirale inovative, programe sustenabile din punct de vedere financiar, masuri pentru scaderea preturilor la medicamente.
Decizii importante care sa coordoneze politicile de sanatate la nivel global vor fi adoptate la Geneva in cursul acestei luni cand va avea loc Adunarea Mondiala a Sanatatii, cand va fi ales si noul Director General al OMS, dupa expirarea mandatului dr. Margaret Chan.
Autor:
Profesor dr. Alexandru Rafila, membru in Comitetul Permanent al Biroului Regional OMS pentru Europa
Profesorul Alexandru Rafila este in prezent seful Departamentului de Microbiologie din cadrul Universitatii Nationale Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals” din Bucuresti
Sursa: PaginaMedicala.ro