Romania are un program unic de colectare a inhalatoarelor folosite de pacienti
Romanii care sufera de boli respiratorii si folosesc inhalatoare au la dispozitie prima infrastructura nationala de colectare a a inhalatoarelor folosite.
Programul este unic in Romania si reprezinta o initiativa de responsabilitate fata de mediu cu scopul de a reduce emisiile cu efect de sera si amprenta de carbon, de a limita acumularile de deseuri si de a proteja sanatatea populatiei, prin evitarea contaminarii solului cu potentiale virusuri ramase pe dispozitivul inhalator.
Sase inhalatoare folosite si aruncate la gunoi genereaza aceeasi amprenta de carbon ca o masina condusa in jurul lumii.
Pacientii pot aduce inhalatoarele goale, de orice tip, in recipientele de colectare amplasate in farmaciile Ropharma, Richter sau Sensiblu din tara, pentru a fi eliminate ulterior din natura.
Programul este desfasurat in parteneriat cu Societatea Romana de Pneumologie, Colegiul Farmacistilor, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (C.O.P.A.C.), Societatea Nationala de Medicina Familiei si Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”.
“Ne bucuram sa fim partenerii acestui program care ofera o abordare sustenabila in prevenirea si tratarea bolilor respiratorii si contribuie la un mediu mai curat si mai sanatos. Poluarea este unul dintre principalii factori care cauzeaza cele mai raspandite boli respiratorii, astmul si BPOC-ul. Initiativele pentru protejarea mediului reprezinta noi resurse de a lupta impotriva lor, dar si pentru a respira cu totii un aer mai bun”, a declarat Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Presedinta Societatii Romane de Pneumologie.
Incepand din mai si pana in decembrie 2017 inclusiv, romanii pot aduce inhalatoarele folosite sau expirate, de orice tip sau marca, in cele peste 200 de puncte de colectare amplasate in farmaciile Ropharma, Richter si Sensiblu din intreaga tara pentru a fi eliminate ulterior definitiv din natura.
Lista completa a farmaciilor care colecteaza inhalatoarele folosite o puteti gasi aici.
Programul Colectam Inhalatoare a fost derulat in faza pilot in 2013 – 2014, timp de sase luni, numai in Bucuresti, iar circa 7000 de inhalatoare folosite au fost aduse de pacienti pentru colectare si eliminare.
in Romania, daca fiecare pacient cu boli respiratorii ar aduce inhalatoarele folosite in punctele de colectare, pentru incinerare ecologica, s-ar elimina peste 11.000 tone de CO23, intr-un an.4 Altfel, aceasta cantitate de emisii poluante ar mai putea fi compensata cu ajutorul oxigenului produs in decurs de un an de 2.831 hectare de padure de stejari – adica de 25 de ori marimea Parcului Herastrau din Bucuresti.
Sursa: PaginaMedicala.ro