Imprimare

Primesti o singura piele! Ai grija de ea! Protejeaz-o de soare!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

"Primesti o singura piele! Ai grija de ea! Protejeaz-o de soare!" este mesajul campaniei Euromelanoma Day sustinuta de catre Societatea Romana de dermatologie.

Prin intermediul acestei campanii, societatea si-a propus sa aduca medicii dermatologi tot mai aproape de pacienti in lupta impotriva cancerului de piele. Medicii vor fi prezenti pe Litoralul Marii Negre, in statiunile Mangalia, Neptun, Jupiter si elevilor din Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Tg. Mures, Constanta, Oradea si Craiova, dar si in alte institutii precum fabrici, companii multinationale, etc.

"Am demarat aceasta actiune cu scopul de a sensibiliza populatia la problema cancerelor de piele. Ne propunem sa convingem opinia publica sa constientizeze pericolul expunerii la radiatiile solare, dar si sa incurajam prezentarea la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al canceului de piele." a declarat Prof. Dr. Calin Giurcaneanu, presedinte SRD.

Fazele campaniei Euromelanoma Day sunt:
1. INVATA!

Cancerul de piele poate afecta pe oricine, dar este mai des intalnit la persoanele cu varsta peste 50 de ani si la persoanele care s-au expus timp indelungat la soare fara protectie solara.

2. VERIFICA NIVELUL DE RISC
Cancerul de piele poate fi vindecat, practic este cel mai usor de tratat cancer daca este depistat la timp si tratat corespunzator.

Pentru a putea fi tratat este foarte important sa-i depistam simptomele din timp. Cancerul de piele poate fi vazut, de aceea trebuie sa verificam pielea periodic (lunar de noi insine, anual de medicul dermatolog) si sa fim atenti la orice modificare care apare la nivelul ei.

3. VERIFICA
In mod normal in cateva minute o data pe luna, se poate verifica pielea. De exemplu, in fata unei oglinzi, se verifica fata (nasul, buzele, gura, dupa urechi) cu ajutorul unui peptan se verifica scalpul, apoi verifica restul corpulului, mainile (inclusiv intre degete), picioarele, spatele, acest lucru iti poate salva viata.

4. PREVENTIE
Pielea este in fucntie de anumite caracteristici de mai multe tipuri:

tip 1 - este o piele deschisa la culoare de cele mai multe ori cu pistrui, par blond sau rosu, ochi albastri sau verzi: acest tip de piele este extrem de sensibil la soare si de cele mai multe ori se arde

tip 2 = este o piele un pic mai inchisa decat pielea tip 1, cu par blond sau blond inchis, ochi albastri, si acest tip de piele este sensibli la soare, se broneaza incet si este predispus la arsuri solare

tip 3 - este o piele mai inchisa, par saten, diverse culori la ochi - pielea este sensibilala soare, se broneaza rapid si usor, bronzul dureaza o perioada mai lunga de timp

tip 4 - maro deschis, ochi negri, parul este de culoare maro inchis sau negru, pielea este robusta, se broneaza rapid si profund, bronzul dureaza o perioada mai lunga de timp.

Nu putem influenta factorii de risc genetic, care pot genera melanom, cum ar fi de exemplu un ten ecgitabil, alunite numeroase sau antecedente familiale de melanom. Cu toate acestea, riscul de a dezvolta melanom poate fi redus in mod semnificativ prin respectarea unor reguli de baza.

"Din fericire, prevalenta cancerelor de piele creste, motiv pentru care consideram foarte utila campania de fata. Aceasta isi propune depistarea precoce a leziunilor cu potential malign sau a tumorilor maligne in stadiul incipient. In continuare, sustinem necesitatea educarii populatiei in legatura cu aceasta problema incercand sa subliniem o data in plus importanta masurilor profilactice, posibilitatile de depistare precoce a leziunilor si modalitatilor terapeutice existente in Romania si la nivel mondial" a declarat dr. Alin Nicolescu, secretarul general al SRD. 

Rezultatele campanieiEMD-SRD 2016:

  • Au fost consultate 2.629 de persoane, din 2322 persoane pe litoral si 307 persoane in licee, scoli din numarul total de persoane 58.7% au fost de sex feminin si 41.3% de sex masculin
    1108 reprezinta numarul total de persoane cu varste mai mici de 19 ani, 1452 persoane cu varste intre 20-64 ani si 69 de persoane cu varsta peste 64 de ani
  • La intrebarea "Ce v-a determinat sa participati la aceasta campanie", 23.8% au raspuns ca au multe alunite, 6.2% ca au alunite recent modificate, 0.3% diagnostic anterior de cancer de piele iar 69.7% au raspuns ca au participat din dorinta de a face un control complet al alunitelor
  • La intrebarea "Aplicati crema protectoare cand mergeti sa va bronzati", 16% din cei intrebati au raspuns ca niciodata, 44.9% au raspuns uneori, iar 39% intotdeauna

Concluzii:
Ca urmare a acestor consultatii au fost descoperite 9 cazuri de melanom, 23 de cazuri de carcinom bazocelular (BCC), 9 cazuri de carcinom scuamos celular (SCC) si 101 cazuri de alte leziuni.

Din persoanele consultate la intrebarea daca "Folositi solarul" 2458 de persoane au raspuns "NU", 99 de persoane folosesc mai putin de 20 de sedinte pe an solarul iar 10 persoane folosesc mai mult de 20 de sedinte la solar pe an.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/_Primesti-o-singura-piele_-Ai-grija-de-ea_-Protejeaz-o-de-soare__21882/

lauff lautf laurf