Decalogul preventiei in cea mai frecventa infectie bacteriana la adulti
Infectia tractului urinar (ITU) este cea mai frecventa infectie bacteriana la adulti si afecteaza preponderent persoanele de sex feminin. In anul 2000, aproximativ 2,5 miliarde de dolari au fost cheltuite in SUA pentru tratamentul ITU, excluzand prescriptiile ambulatorii. Avand in vedere ca majoritatea femeilor care prezinta ITU au prezentat mai mult de doua infectii anterioare, reaparitia reprezinta un cost social substantial. ITU recurente inseamna repetarea unei ITU necomplicate, cu o frecventa de cel putin 3 episoade ITU/an sau 2 episoade ITU in ultimele 6 luni.
Recurenta prezinta, de asemenea, provocari clinice semnificative și are un impact major asupra calitatii vietii. Un studiu de la Universitatea din Michigan care a implicat studenti de sex feminin cu varsta cuprinsa intre 17 si 39 de ani a aratat ca, dupa un singur eveniment ITU, 27% dintre femei vor avea o recurenta in urmatoarele 6 luni.
Exista anumiti factori legati de stilul de viata si masuri igienice personale care au fost sugerati pentru scaderea riscului de ITU recurente.
Va prezentam un decalog al masurilor profilactice care se impun in cazul acestei afectiuni:
1. Un aport hidric corespunzator (se recomanda cel putin 2 litri lichide/zi)
2. Mictionare completa imediat dupa contactul sexual (intarzierea urinarii dupa un contact sexual creste riscul de patrundere a bacteriilor in vezica urinara)
3. Evitarea constipatiei
4. Purtarea de lenjerie intima de bumbac si evitarea lenjeriei stramte
5. Utilizarea limitata sau chiar evitarea folosirii pentru contraceptie a unei diafragme sau spermicide in cursul actului sexual la femeile tinere
6. Administrarea unui preparat cu estrogen local pentru refacerea florei vaginale la femeile aflate la menopauza
7. Igiena vaginala adecvata (este necesara o toaleta vaginala inaintea contactului sexual si evitarea utilizarii sprayurilor pentru igiena vaginala care pot fi iritante). Se recomanda produse speciale cu pH neutru, apropiat de cel vaginal, spalarea facandu-se din fata in spate
8. Consumul ridicat de lichide care pot irita vezica urinara: cafea, alcool si bauturi racoritoare ce contin suc de lamaie si cafeina. Reducerea aportului de proteine animale care acidifiaza urina
9. Cure trimestriale de suplimente naturale care contin merisor si D-manoza
10. Consult medical obligatoriu care stabileste diagnosticul si se prescrie eventual o profilaxie antibiotica continua cu doze mici sau profilaxie post contact sexual. Corect este ca administrarea antibioticelor sa se faca dupa recoltarea urinei pentru urocultura.
Autor:
Prof. dr. Viorel Jinga, prorector al UMF „Carol Davila” Bucuresti
Sursa: PaginaMedicala.ro