Imprimare

Campanie pentru depistarea malformatiilor congenitale cardiace

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In luna iunie, specialistii din Centrele de Excelenta Ares si Spitalul Monza efectueaza gratuit electrocardiograme pentru copiii sub 12 ani. Ii asteptam pe cei mici, impreuna cu parintii, la “EKG-uri si fursecuri”, o campanie de depistare a bolilor de inima.

Evenimentul face parte din programul “Nicio zi fara joaca”, inceput de Centrele Ares, in 2015. Pana acum, aproape 200 de copii au beneficiat de electrocardiograme gratuite. Campania “EKG-uri ?i fursecuri” se desfasoara pe intreaga perioada a lunii iunie, in cabinetele Centrelor de Excelenta Ares si ale Spitalului Monza, din strada Tony Bulandra nr.27, sector 2, Bucuresti. Consultatiile au loc in baza programarilor, la numarul de telefon 031 9300.

In fiecare an, in Romania, se nasc in jur de 1200 de copii cu malformatii cardiace congenitale. Estimarile actuale arata ca in jur de 15.000 de persoane sub 18 ani din Romania sufera de malformatii cardiace congenitale. Unele dintre acestea inca nu au fost diagnosticate! La nivel international, incidenta malformatiilor cardiace congenitale este de noua cazuri la mie. Cele mai frecvent intalnite sunt defectul septal atrial (comunicarea anormala intre atriul stang si atriul drept), persistenta de canal arterial (intre artera pulmonara si aorta) si defectul septal ventricular (intre ventriculul stang si cel drept). Ceea ce nu se cunoaste in Romania este ca sapte din 10 malformatii pot fi tratate prin interventii minim-invazive.

“Inca de la inceputul misiunii noastre, atat a Centrelor de Excelenta ARES, cat si a Spitalului Monza, ne-am dedicat intreaga pricepere diagnosticarii si tratarii pacientilor cu malformatii congenitale cardiace in Romania. Ceea ce inca nu se stie este faptul ca bolile congenitale cardiace pot fi depistate prin investigatii simple, neinvazive si nedureroase, precum electrocardiograma si ecografia cardiaca.

In acest moment, inca mai depistam malformatii congenitale cardiace la pacienti adulti! Diagnosticam, pentru prima data, la pacienti de 50 de ani, o boala cu care s-au nascut si nu au stiut de ea pana la aceasta varsta! Ne dorim ca Romania sa ajunga la o maturitate medicala astfel incat malformatiile congenitale cardiace sa fie depistate la nastere si tratate pana cand nu produc urmari ireversibile. Ne vom continua campaniile de informare si diagnosticare a Bolilor Congenitale Cardiace, pana cand aceste afectiuni nu vor mai trece neobservate!”, explica Iulian Plescan, Director Operational al Centrelor de Excelenta ARES.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Campanie-pentru-depistarea-malformatiilor-congenitale-cardiace_21889/

lauff lautf laurf