Imprimare

Ziua Mondiala a donatorului de sange

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In fiecare an, pe 14 iunie ne exprimam recunostinta fata de cei care, prin generozitatea lor ofera cel mai pretios dar ”viata”. Cu aceasta ocazie, Ministrul Sanatatii Florian Bodog a transmis un mesaj tuturor donatorilor.

Ziua mondiala a donatorului de sange ii omagiaza pe voluntarii care salveaza, in fiecare an, milioane de vieti sau ajuta, in mod hotarator, la recuperarea celor aflati in suferinta 

Vreau sa multumesc celor care contribuie la salvarea de vieti si sa-i asigur de intreaga mea recunostinta. Actiunea lor nu solicita recompensa. Multi dintre donatorii voluntari privesc acest ajutor nepretuit ca pe-o datorie morala si aleg sa doneze sange in mod regulat.

Cifrele vorbesc de la sine, la nivel global au loc peste 112. 5 milioane de donatii de sange. Donatiile voluntare acopera integral sau aproape integral necesarul de transfuzii de sange pentru mai mult de 70 de state.

Din pacate in Romania, mai putin de 2% dintre adulti aleg sa fie donatori. Este un procent mult prea mic raportat la urgentele medicale, la numarul celor care au nevoie de transfuzii de sange pentru salvarea vietii sau pentru tratarea afectiunilor, dar si la numarul mare de donatori voluntari din celelalte state europene.

Cele mai recente date ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca majoritatea transfuziilor de sange se indreapta catre copii aflati in suferinta si catre varstnici. Astfel, in tarile mai sarace, 65% dintre transfuziile de sange se indreapta spre copii cu varste mai mici de cinci ani. In tarile prospere, peste 76% dintre transfuzii sunt folosite pentru salvarea pacientilor cu varsta de peste 65 de ani.

Aceasta zi nu trebuie doar sa omagieze pe cei care isi ajuta semenii in cele mai grele momente, ci si sa ne indemne la implicare si actiune imediata. intr-o singura sedinta de donare, prin separarea componentelor sanguine, fiecare dintre noi are sansa sa salveze trei vieti.

Romanii sunt un popor solidar. Vreau sa adresez un apel la actiune si implicare. Donati sange, fiti alaturi de cei care au nevoie de sprijin pentru a depasi momentele critice din viata lor. Viata unui om este nepretuita. Fiecare donatie conteaza! a mai spus ministrul Sanatatii.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ziua-Mondiala-a-donatorului-de-sange_21893/

lauff lautf laurf