Imprimare

Misiune comuna pentru lumea medicala: reducerea pierderii de masa osoasa şi musculara odata cu imbatranirea

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Imbatranirea naturala a fost asociata cu o pierdere de 1 % a masei musculare de la varsta de 30 de ani, o pierdere ce devine accentuata insa dupa 70 de ani, arata specialistii. Astfel, potrivit cifrelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, numarul persoanelor sarcopenice in 2016 a fost de 10.869.527, cifra ce va creste cu peste 72% pana in anul 2045.

Ingrijorator nu este numai numarul mare de persoane afectate, ci si implicatiile pe care le presupune pierderea de masa osoasa sau musculara asupra individului si calitatii vietii acestuia, au sustinut la unison specialisti din toata tara, reuniti in perioada 09-10 iunie 2017, la Bucuresti, in cadrul Conferintei Sarcopenia si fragilitatea varstnicului – Declinul functional musculo-scheletic.

„Noi ne ocupam de aproape 20 de ani de osteoporoza, iar cercetatorii care au studiat fracturile osteoporotice si riscul de fracturi, in ciuda faptului ca au fost foarte multe descoperiri si imbunatatiri in ceea ce priveste diagnosticul si identificarea pacientului cu risc de fractura, nu au reusit sa treaca de un prag. Am reusit sa identificam mai putin de jumatate dintre pacientii care au suferit o fractura de sold, mai putin de 50% dintre ei au avut osteoporoza, conform densitatii minerale osoase... Acum am deschis practic un nou capitol in explorarea acestei noi dimensiuni, ceea ce putem sa denumim sarcopenia, sau sindrom de fragilitate, sau sindrom de dismobilitate, sau sindrom de risc de fractura, sunt foarte multi termini medicali, dar ideea este ca trebuie sa pornim si in aceasta directie, a reducerii riscului de caderi, pentru a preveni fracturile osteoporotice mult mai eficient decat am reusit pana acum”, a declarat Sef lucr. Dr. Gasparik Andrea Ildiko, presedintele Asociatiei Pentru Prevenirea Osteoporozei din Romania (ASPOR), coorodnator stiintific si initiator al evenimentului.

Organizata alaturi de compania de comunicare medicala Houston NPA si impreuna cu The American Association of Clinical Endocrinologists (AACE) Romanian Chapter si Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB), conferinta a prezentat teme variate, reflectand cuprinzator necesitatea abordarii interdisciplinare a combaterii procesului de imbatranire sub toate aspectele lui.

Lucrarile stiintifice au fost deschise de Prof. Univ. Dr. Catalina Poiana, coordonatorul stiintific al manifestarii, care a prezentat punctul de vedere al endocrinologului. „Suntem undeva ca Yin si Yang: hormonii anabolici scad - testosteronul, cortizonul creste, inaintam in varsta si castigam sarcopenie. Un alt element important este modificarea paternului de somn pe masura ce inaintam in varsta si fragmentarea somnului. Reducerea somnului cu unde lente, trezirile frecvente si apneea de somn atrag un puternic dezechilibru hormonal, care presupune de asemenea, scadearea hormonului de crestere... Cu cat avem mai multe deficite hormonale si anomalii hormonale, cu atat sindromul de sarcopenie evolueaza catre ceea ce se cheama sindromul de fragilitate al varstnicului”, a afirmat presedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti.

Exercitiul fizic in osteosarcopenie, obezitate sarcopenica si fragilitate

Importanta nutritiei si a exercitiului fizic, a stilului de viata sanatos, a fost adusa in dezbatere de Prof. Univ. Dr. Nicolae Hancu, ce s-a aratat incantat de prezenta la eveniment:

„La aceasta manifestare stiintifica, pentru prima data se discuta in lumea diabetologilor despre sarcopenie, despre obezitate sarcopenica si mai ales despre fragilitate... Fragilitatea este o componenta a diabetului zaharat de tip II, va trebui sa ne intereseze foarte mult, pentru ca fragilitate inseamna in primul rand incapacitate functionala sau disfunctie. Trebuie sa stim ca exista acest lucru si va trebui ca pe viitor sa functioneze in lista noastra de diagnostic la o persoana pe care o avem in fata. Pentru ca daca ai diagnostic, atunci putem si trata. N-ai diagnostic, n-ai ce trata... Sub toate aspectele ei nutritia este implicata in fragilitate si sarcopenie. Starea nutritionala a varstnicului sau a adultului de varsta a treia, nu este consecinta unor evenimente recente, ci este consecinta unei stari nutritionale, a unei nutritii bune sau mai putin bune din perioada copilariei, din perioada adulta”.

Prof. Univ. Dr. Hancu a mai punctat ca exercitiul fizic este a doua mare componenta a stilului de viata care influenteaza osteosarcopenia, obezitatea sarcopenica si fragilitatea, recomandand mersul pe jos, extrem de benefic. „Cred ca manifestarea de azi este un semnal, este o alertare multidisciplinara asupra unei tematici care exista si exista pentru ca segmentul varstnic a crescut foarte mult numeric si elementele de fragilitate si obezitate sarcopenica apar chiar la tineri, arata un studiu foarte recent. Si atunci, trebuie sa ne schimbam si sa nu mai spunem ca este o patologie a varstnicului, ci o patologie, eventual, manifestata mai mult la varstnic, dar care incepe din tinerete”, a completat Presedintele de Onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Evenimentul a continuat cu prezentarea Densitometriei osoase, de catre Conf. Univ. Dr. Carmen Gabriela Barbu, iar Rolul vitaminei D in preventia imbatranirii patologice si corelatiile cu riscul de cadere au fost aduse in dezbatere de catre Dr. Laura Condur si Asist. Univ. Dr. Cristina Capatina.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Misiune-comuna-pentru-lumea-medicala_-reducerea-pierderii-de-masa-osoasa-_i-musculara-odata-cu-imbatranirea_21895/

lauff lautf laurf