Asuma-ti sa fii sanatos! : Preventia cancerelor digestive
O analiza Organizatiei Mondiale a Sanatatii a incidentei cancerelor digestive a evidentiat ca in Romania cancerul colorectal este situat pe locul 4, cancerul gastric pe locul 6, cancerul pancreatic pe locul 10 si cancerul hepatic pe locul 12.
Pe de alta parte, predictia pentru anul 2030 arata ca incidenta tuturor acestor cancere va creste, pentru cel colorectal cu aproximativ 2000 cazuri, pentru cel gastric cu aproximativ 800 de cazuri, cel pancreatic cu 600 de cazuri, iar cancerul hepatic cu aproximativ 400 de cazuri.
Experienta Clinicii de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti arata ca o proportie semnificativa a pacientilor cu neoplazii abdominale se prezinta in stadii avansate ale bolii, in care tumora nu numai ca este simptomatica, dar frecvent prezentarea se face pentru o complicatie a bolii. Data fiind morbiditatea semnificativa asociata unor rezectii chirurgicale extensive pentru tumori avansate locoregional, a scaderii calitatii vietii si a supravietuirii reduse pe termen lung, consider ca este foarte important ca in Romania sa fie implementate, la nivel national, tehnicile de preventie si screening al neoplaziilor gastrointestinale.
Fara dubiu, politicile de sanatate publica trebuie conduse in aceasta directie, pentru a urma exemplele statelor cu grad mare de dezvoltare socio-economica (Marea Britanie, Japonia, Olanda, Norvegia, etc.).
Tabelul I: Principalii factori de risc generali, care pot fi modificati, pentru a preveni aparitia cancerelor in populatia generala.
Factor de risc
Cancerele asupra carora efectul este dovedit
Masuri de preventie
Fumatul
Esofag, pancreas, ficat, stomac, colon, rect
Oprirea fumatului – beneficii observabile imediat.
Activitate fizica redusa
Colon, ficat, pancreas, stomac
Efectuarea de exercitii fizice
Excesul ponderal
Esofag, stomac, colon, rect, ficat, vezicula biliara, pancreas,
Scaderea ponderala
Consumul crescut de carne rosie
Colon, rect
Moderarea consumului
Prezenta diabetului zaharat
Ficat, pancreas, colon
Tratarea corespunzatoare a diabetului zaharat
Aportul crescut de Calciu
Rol protectiv pentru polipii adenomatosi si pentru cancerul colonic distal.
Suplimentele cu calciu sunt recomandate American College of Gastroenterology pentru preventia primara sau secundara a polipilor colonici.
Consumul crescut de alcool
Esofag, rect, ficat,
Limitarea consumului de alcool
Infectia cu virus hepatitic B sau C
Ficat
Tratamentul infectiei virale
Se estimeaza ca aproximativ 50% din imbolnavirile de cancer pot fi prevenite.
Un studiu publicat in revista Lancet in 2005 a identificat noua factori de risc, care pot fi modificati, responsabili de 35% din decesele prin cancer la nivel global: fumatul, consumul de alcool, consumul scazut de fructe si vegetale, obezitatea, inactivitatea, sexul neprotejat, poluarea aerului urban, utilizarea combustibililor fosili si injectiile contaminate din mediul spitalicesc.
Cautarea unei boli la o persoana fara simptome se numeste screening. Scopul screening-ului este de a diagnostica cancerul in stadiu incipient, atunci cand sansele de vindecare sunt semnificativ mai mari oferind astfel, pacientilor sansa la o viata mai lunga si cu o calitate mai mare. Cu toate ca schimbarea stilului de viata, cu promovarea celui sanatos, prezinta impact in populatia generala, screeningul si-a dovedit eficienta doar pentru unele localizari ale cancerelor sau pentru subgrupuri de pacienti, cu risc mai mare de a dezvolta boala.
Cancerul esofagian
Screeningul pentru cancer esofagian nu este recomandat in populatia generala, dat fiind ca nici o metoda de screening nu a dovedit o diminuare a mortalitatii prin cancer esofagian in populatia cu risc mediu de a dezvolta aceasta boala.
Factorii de risc implicati in aparitia cancerului esofagian sunt: prezenta bolii de reflux gastroesofagian, esofagul Barrett, excesul ponderal. Subgrupul de pacienti diagnosticati cu esofag Barrett trebuie monitorizati cu atentie, utilizand pentru aceasta endoscopia digestiva superioara.
Stadiile avansate de boala, in care se prezinta o proportie semnificativa de pacienti sunt reflectate de managerizarea in cadrul Spitalului de Urgenta, pe parcursul ultimei luni a doua cancere esofagiene cu invadare extensiva mediastinala, intr-un caz fiind invadata artera aorta, cu hemoragie digestiva secundara.
Cancerul gastric
Cancerul gastric este una dintre cele mai frecvente neoplazii la nivel global. Cu toate acestea, exista diferente semnificative intre diferitele regiuni, utilitatea screeningului dovedindu-se doar in tarile cu incidenta foarte mare a bolii (de exemplu Japonia, Korea, Venezuela, Chile). in Japonia screeningul este recomandat la toata populatia de peste 50 de ani, prin tranzitat baritat cu dublu contrast – anual, sau endoscopie digestiva la fiecare 2-3 ani. In Korea screeningul se face la toate persoanele de peste 40 de ani, prin endoscopie digestiva la fiecare 2 ani. In tarile cu risc mediu de aparitie a bolii, screeningul este recomandat in cadrul subgrupelor de pacienti cu risc crescut, cum ar fi cei cu adenoame gastrice, anemie pernicioasa, metaplazie intestinala, polipoza adenomatoasa familiala, sindrom Lynch, sindrom Peutz-Jeghers, sau sindromul polipozei juvenile.
O analiza a 78 de pacienti cu cancer gastric, managerizati in Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti pe parcursul a 18 luni, a evidentiat o varsta medie pentru acestia de 67,7 - 12,7 ani. 24 (30.8%) pacienti au prezentat stadiul IV de boala, 11 (14.1%) stadiul IIIA, 10 (12.8%) stadiul IIIB, 9 (11.5%) stadiul IIIC, (11.5%) stadiul IIA, 5 (6.4%) stadiul IB, si 4 (5.1%) stadiul IA.
...Sursa: PaginaMedicala.ro