Workshop-uri de comunicare medic-pacient cu Dr. Ruben Bild
Cum pot face fata unui numar mare de pacienti intr-un timp scurt?
Cum pot gestiona sentimentul de insecuritate al pacientului?
Cum sa comunic unui pacient sau familiei sale ca boala de care sufera poate fi fatala?
Cum pot gestiona nesiguranta in relatia cu pacientul cronic/ incurabil?”
Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care medicii incearca tot mai des sa gaseasca raspunsul.
Dr. Rubén Bild, doctor in filozofie si psihoterapeut, coordonator al unui reputat centru de pregatire a medicilor pentru comunicarea cu pacientii, din Valencia, a sustinut joi, 6 iulie 2017, la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Marie Curie” din Bucuresti, conferinta “Arta si stiinta in comunicarea dintre medic si
pacient sau familia acestuia”, organizata de Asociatia Daruieste Viata.
Intalnirea cu cei peste 50 de medici specialisti, rezidenti si asistente medicale de la Spitalul de Copii “Marie Curie” a avut drept scop sa ofere raspunsuri la aceste intrebari si la multe altele.
Rubén Bild: La inceputul actului de comunicare dintre medic si pacient este important sa intelegi ca e normal sa te simti anxios, nesigur in fata unui pacient.
Medic “Marie Curie”: Daca admiti acest lucru, inveti foarte multe.
Rubén Bild: Devii uman. Suntem toti potentiali pacienti. Nimeni nu poate sa iti garanteze ca daca esti medic, nu te vei imbolnavi. (....)
Rubén Bild: „Nu sunteti obligati sa salvati, ci sa ingrijiti. Responsabilitatea e sa nu-i abandonati pe pacienti.”
Dr. Rubén Bild este pentru a cincea oara in Romania, la invitatia Asociatiei Daruieste Viata. in decursul unui an a sustinut workshop-uri de cate doua zile, in mai multe locatii din tara: 16 ore de pregatire/modul, pentru 80 de medici si asistente medicale din spitale importante din Bucuresti, Constanta, Brasov si Timisoara.
„Pana acum nu am avut ocazia de-a participa la workshop-uri de comunicare de asemenea intensitate, calitate si eficienta pentru activitatea mea de zi cu zi. Este un curs indispensabil oricarei asistente medicale, cu atat mai mult celor care sunt asa aproape de moarte, ca noi, cele care lucram pe oncologie”. Gabriela Mavrodin - asistenta sefa, sectia de oncologie, Spitalul de Copii “Marie Curie”.
Importanta comunicarii in cadrul unui tratament este un lucru bine cunoscut. Cu toate acestea, in facultatile de medicina si pe perioada rezidentiatului nu se acorda atentie modului in care trebuie sa se comunice cu pacientul. Pentru aceasta, medicii trebuie sa invete o anumita metodologie si tehnicile potrivite pentru a raspunde numeroaselor nevoi emotionale ale bolnavilor, dar si sa invete sa se protejeze. Conferinta de fata nu a fost doar o sesiune teoretica, ci si una practica, in cadrul careia participantii au putut dobandi instrumente pentru munca lor de fiecare zi.
De mai bine de 30 de ani, dr. Rubén Bild este unul dintre pionierii domeniului comunicarii medic-pacient. Psihanalist instruit de Anna Freud si supervizor clinic in terapia de familie, este creatorul unui program unde specialistii in domeniul medical pot deprinde tehnici de comunicare. A dezvoltat abordarea prin acompaniament creativ a ingrijirilor emotionale pentru copiii si adolescentii afectati de boli grave si familiile acestora, iar munca sa este utilizata astazi in toata lumea.
La invitatia Asociatiei Daruieste Viata, Dr. Rubén Bild va sustine pe 8 si 9 iulie, un workshop special pentru personalul medical specializat pe oncologie si oncologie pediatrica, de la doua centre medicale importante din Timisoara.
Sursa: PaginaMedicala.ro