Imunoterapia si leucemia, cele mai discutate subiecte la Scoala de vara de hematologie
80 de medici rezidenti din Romania, Republica Moldova si Balcani (Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Turcia) au fost prezenti la „Scoala de vara de hematologie pentru medici rezidenti”, care a avut loc la Bucuresti, la sfarsitul lunii iulie.
Scopul evenimentului, organizat in colaborare cu MedicHub, a fost educatia stiintifica a generatiei tinere de medici, precum si facilitatea comunicarii intre centrele de hematologie din tara si strainatate.
Cei 20 de medici straini au fost invitati de Societatea Romana de Hematologie, fiind apoi
selectati de catre Societatile de Hematologie din tarile respective. Costurile legate de participarea acestora au fost suportate de Societatea Romana de Hematologie, iar buna organizare si desfasurare a evenimentului a fost coordonata de Dr. Radu Niculescu, secretar al Societatii Romane de Hematologie.
Printre subiectele abordate s-au numarat teme de interes precum:
„Metaplazia mieloida cu mielofibroza” (sustinuta de Prof. Dr. Anca Lupu),
„Strategii terapeutice in mielomul multiplu” (sustinuta de Prof. Dr. Daniel Coriu),
„Actualitati in diagnosticul si tratamentul anemiei hemolitice autoimune” (sustinuta de Prof. Dr. Ana Maria Vladareanu/Dr. Diana Cisleanu),
„Limfoame maligne nehodgkiniene la pacientii infectati cu virus hepatic C” (sustinuta de Prof. Dr. Romeo Mihaila),
„Noi perspective in tratamentul leucemiei limfatice cronice” (sustinuta de Dr. Mariana Vasilica), „Abordari moderne de diagnostic si tratament in microangiopatiile trombotice” (sustinuta de Sef. lucr. Dr. Iulia Ursuleac), „Aplazia Medulara” (sustinuta de Prof. Dr. Ljubomir Petrov),
Inhibitori in puncte de control imunitare (sustinuta de Conf. Dr. Catalin Danaila), „Managementul in leucemia acuta limfoblastica (sustinuta de Dr. Bogdan Ionescu).
Printre temele dezbatute in cadrul zilelor de cursuri a fost „Imunoterapia in tratarea cancerului” - un tratament modern si mai putin nociv decat cele standard.
Scopul imunoterapiei anticanceroase este de a initia sau reinitia un ciclu cancer-imunitate auto-sustinut, permitand amplificarea si propagarea sa, fara insa, a genera raspunsuri inflamatorii autoimune necontrolate.
O alta tema de discutie in cadrul „scolii de vara de hematologie” a fost leucemia acuta limfoblastica - cea mai frecventa forma de leucemie la copii. Leucemia acuta limfoblastica este o afectiune hematologica severa determinata de proliferarea necontrolata in maduva
osoasa de celule imature numite limfoblasti.
La copii, rata globala de curabilitate a leucemiei acute limfoblastice este de aproximativ 70%. Pentru fiecare pacient in parte aceste rezultate variaza in functie de subtipul de leucemie si de anumiti factori de prognostic, precum varsta, prezenta unor aberatii cromozomale specifice, durata pana la obtinerea remisiunii si de prezenta bolii minime reziduale.
***
Despre Societatea Romana de Hematologie
Societatea Romana de Hematologie este o societate stiintifica care isi propune sa promoveze practica si studiul hematologiei si sa faciliteze contactul intre persoanele interesate de acest domeniu medical.
Hematologia are o traditie solida in Romania, dezvoltandu-se in paralel cu evolutia sa pe plan mondial. Societatea Romana de Hematologie, infiintata in anul 1932 la initiativa lui I. Cantacuzino, este cea de-a 2-a societate de hematologie din Europa, dupa Societatea Franceza de Hematologie (infiintata in 1931). Activitatea Societatii Romane de Hematologie s-a dezvoltat semnificativ in ultimii ani, iar numarul membrilor a crescut progresiv, ajungand in prezent la circa 250 – medici, biologi, biochimisti si rezidenti.
Printre activitatile desfasurate de Societatea Romana de Hematologie se numara conferinte anuale, workshopuri, simpozioane, grupe de lucru pentru diferite afectiuni hematologice, scoala de vara, sprijinirea participarii membrilor societatii la congrese internationale, editarea in format modern a revistei societatii - Documenta Haematologica, elaborarea site-ului societatii.
Sursa: PaginaMedicala.ro