Imprimare

Calendar examen Rezidentiat 2017

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Prof. dr. Florian BODOG, ministrul Sanatatii a discutat cu reprezentantii universitatilor de medicina si farmacie, calendarul de desfasurare a concursului de intrare in Rezidentiat in domeniile medicina, medicina dentara si farmacie.

Anul acesta, concursul va fi organizat duminica, 19 noiembrie 2017 si, la fel ca in anii trecuti, acesta se va desfasura in 6 centre universitare: Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara.

Conform calendarului actiunilor necesare pentru organizarea concursului, in a doua decada a lunii octombrie a.c., Ministerul Sanatatii va publica pe site-ul oficial www.rezidentiat.ro, toate amanutele privind numarul locurilor si posturilor, metodologia si conditiile de participare. Tot in aceasta perioada s-a prevazut demararea inscrierilor candidatilor la concurs.

In premiera, Ministerul Sanatatii va solicita Guvernului Romaniei majorarea cifrei de scolarizare pe baza necesitatilor existente in unitatile sanitare din teritoriu, dar si capacitatea de pregatire disponibila din universitatile de medicina si farmacie.

“Anul acesta vrem sa pregatim mai multi specialisti pentru ca, realitatea din sistem, ne arata ca este nevoie de medici specialisti tineri in spitale. Voi propune primului ministru suplimentarea locurilor la Rezidentiat, pe baza solicitarilor realizate de universitati si studenti, dar si in baza experientei din ultimii ani”, a declarat ministrul BODOG.

Mai mult, incepand de anul viitor, Ministerul Sanatatii intentioneaza regandirea si modificarea, in profunzime, a politicilor de pregatire prin Rezidentiat.

“Am propus astazi rectorilor ca, de anul viitor, sa descentralizam total Rezidentiatul, astfel incat fiecare institutie de invatamant superior medical publica sa poata organiza concursul de Rezidentiat, pe baza numarului de locuri repartizate de minister si a metodologiei de concurs care probabil va ramane elaborata la nivel central. De asemenea, vrem sa incepem sa pregatim tineri in spitale judetene, motiv pentru care vom aronda centrelor universitare mai multe spitale judetene unde se vor face stagii de pregatire a rezidentilor la diferite nivele. Tinerii trebuie sa vada si sa se confrunte cu realitatile unitatilor medicale si, speram ca, dupa 3-4 ani petrecuti intr-o astfel de unitate vor fi determinati sa ramana sa lucreze acolo” a declarat ministrul Florian BODOG.

Ministrul Sanatatii a declarat ca sistemul de pregatire a tinerilor specialisti ar trebui sa se indrepte in viitor catre o autonomie universitara, in sensul in care si metodologia si subiectele de concurs sa fie stabilite la nivel de centru universitar.

Ministerul Sanatatii va decide asupra acestor modificari, numai dupa consultarea in permanenta a reprezentantilor universitatilor de medicina si farmacie, a institutiilor de invatamant de profil, a colegiilor profesionale si a organizatiilor studentilor medicinisti.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Calendar-examen-Rezidentiat-2017_21917/

lauff lautf laurf