Imprimare

Conferinta Bienala a Asociatiei Europene pentru Istoria Medicinei si Sanatatii, pentru prima data in Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In perioada 30 august - 2 septembrie 2017 a avut loc Conferinta Bienala a Asociatiei Europene pentru Istoria Medicinei si Sanatatii – “The Body Politic: States in the History of Medicine and Health”, la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti. Gazduita pentru prima data de o tara din Europa de Est, conferinta a reunit istorici, antropologi, medici, demografi, in general specialisti in istoria interdisciplinara a medicinei, care au adus in discutie rolul in istorie al politicii in dezvoltarea stiintei medicale.

In secolul 20 asigurarea serviciilor medicale a devenit un drept civil garantat de stat in toate tarile democratice. in ultimele decenii am fost martorii unei accelerari a raspandirii bolilor cronice, in contextul globalizarii problemelor de sanatate si a cresterii costurilor serviciilor medicale. Dupa caderea comunismului in Europa, incepand cu anii 1990, pe scena politica au avut loc dezbateri aprinse legate de organizarea si finantarea sistemelor de sanatate publica. Care este obligatia statului in raport cu sanatatea cetatenilor si institutionalizrea medicinei? Aceastea au fost doar unele dintre intrebarile-cheie in jurul carora s-au desfasurat dezbaterile, organizate in 35 de sesiuni paralele.

„Tema Conferintei, Statul in istoria medicinei si a societatii in raport cu politicile sanitare, a pornit tocmai la necesitatea de a intelege de-a lungul istoriei cum se structureaza in timp ceea ce astazi reprezinta institutiile si politicile sanitare, si cum depind ele de de conflictele regionale, de finante si evolutia urbana, si, evident, de circuitul informattiilor stiinttifice. Sper mult ca aceasta Conferinta sa aiba urmari pozitive si sa determinam cresterea interesului din partea cercetatorilor occidentali pentru studierea istoriei medicale a acestor arii complexe din Europa de Est, precum Romania, cu intierea unor proiecte de colaborare academica intre Vest si Est, a declarat Prof. Dr. Octavian Buda, Presedintele Asociatiei Europene pentru Istoria Medicinei si Sanatatii - EAHMH.

Audienta s-a bucurat de prezenta a patru lectori invitati (keynote speakeri) ai acestei editii, personalitati marcante in domeniile stiintelor umaniste si medicale - Rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, profesorii Roberta Bivins – Universitatea din Warwick, Anglia, Harry Oosterhuis – Universitatea din Maastricht, Olanda, si Constantin Goschler – Universitatea din Bochum, Germania.

EAHMH premiaza cea mai buna carte publicata in ultimii doi ani in domeniul istoriei medicinei. Premiul 2017 EAHMH Book Award s-a acordat lui Cristian Berco pentru cartea sa, “From Body to Community.Venereal Disease and Society in Baroque Spain”, publicata la editura University of Toronto Press in 2016. In cadrul evenimentului s-a acordat premiul Pieter van Foreest Student Prize care se ofera studentilor si doctoranzilor pentru cea mai buna lucrare prezentata la conferinta. Premiul a fost acordat lui Kinga Jeczminska pentru lucrarea “Political Factors in Abandoning Lobotomy in Poland in the 1950s”.

Manifestarea a reunit peste 150 participanti din 22 tari, ea desfasurandu-se sub auspiciile Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila si sub patronajul a doua importante institutii academice, Academia Oamenilor de Stiinta si Academia de Stiinte Medicale.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Conferinta-Bienala-a-Asociatiei-Europene-pentru-Istoria-Medicinei-si-Sanatatii_-pentru-prima-data-in-Romania_21919/

lauff lautf laurf