Imprimare

Colegiul Medicilor din Romania este cosemnatar al declaratiei europene privind violenta impotriva medicilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Colegiul Medicilor din Romania a semnat in data de 16 septembrie 2017, la Ljubljana alaturi de asociatii ale medicilor din alte 14 state din Europa Centrala si de Est o rezolutie privind violenta impotriva medicilor. Evenimentul a avut loc in cadrul celui de-al 24-lea simpozion ZEVA, o reuniune anuala ce promoveaza interesele comune ale organismelor de autoguvernare ale medicilor. Printre cosemnatare se numara Albania, Austria, Bulgaria, Croatia, Germania, Cehia si Slovenia. Colegiul Medicilor din Romania a fost reprezentat de catre dr. Gabriela Dascal, Secretar General al Biroului Executiv.

Conform Rezolutiei de la Ljubljana, constrangerile economico-financiare asupra serviciilor de sanatate ce duc la lipsa fortei de munca, discrepanta din ce in ce mai mare dintre asteptarile populatiei privind accesul facil la o gama larga de servicii de sanatate de inalta calitate si capacitatea sistemelor de asistenta medicala de a le furniza precum si faptul ca nu exista legi la nivel national care sa protejeze suficient cadrele medicale sunt principalii factori care cauzeaza agresiuni fizice si verbale din partea pacientilor sau apartinatorilor. Violenta impotriva personalului medical reprezinta o problema actuala si foarte serioasa ce are repercursiuni atat asupra personalului cat si pacientilor dar mai ales asupra serviciului medical.

Potrivit declaratiei semnate, planurile de prevenire a violentei trebuie dezvoltate atat la nivel national cat si la nivelul institutiilor medicale si trebuie introdusa o politica transparenta si clara, de toleranta zero fata de violenta impotriva profesionistilor din domeniul sanatatii. in acelasi timp, legislatia nationala si europeana trebuie sa ofere o protectie eficienta pentru medicii care se confrunta cu o agresiune in timpul exercitarii profesiei.

Avand in vedere ca siguranta medicilor este un factor esential pentru asigurarea furnizarii unei asistente medicale de inalta calitate, semnatarii acestui document indeamna profesionistii din domeniul sanatatii, legislatorii si managerii de spitale sa lucreze impreuna si sa sustina, sa promoveze si sa extinda combaterea actelor de violenta.

Un studiu realizat de Colegiul Medicilor din Bucuresti arata ca 85% din personalul medical intervievat a fost agresat verbal la locul de munca iar 10,2% s-au confruntat cu agresiuni fizice, insa mai putin de jumatate dintre acestea au fost raportate la politie. Cresterea numarului de incidente dar si severitatea impactului, fac ca unii medici sa sufere de simptome date de stres si epuizare, si, in anumite cazuri, de tulburari datorate unui stres post-traumatic.

In prezent, in Romania, conform art.652 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, faptele de agresiune la adresa personalului din sistemul sanitar, de la amenintare pana la vatamare corporala grava, sunt pedepsite cu inchisoarea, in functie de gravitatea lor, de la 6 luni la 12 ani.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Colegiul-Medicilor-din-Romania-este-cosemnatar-al-declaratiei-europene-privind-violenta-impotriva-medicilor_21922/

lauff lautf laurf