Simptome si optiuni de tratament pentru psoriazis
Psoriazisul este o boala cronica autoimuna putin inteleasa atat de cei care sufera de afectiune, cat si de apropiatii acestora. Din pacate, nu exista un tratament care sa faca psoriazisul sa dispara pentru totdeauna. Acesta nu e un motiv sa fii descurajat, ci poate sa te faca sa intelegi mai bine, diferenta dintre tipurile de psoriazis si alternativele de tratament.
Simptome si forme de manifestare ale psoriazisului
Aceasta afectiune nu trebuie ignorata si e important de stiut ca simptomele psoriazisului sunt diferite de la un pacient la altul. Iata in continuare primele 5 cele mai frecvent intalnite forme de psoriazis si simptomele acestora.
Psoriazis in placi
Psoriazisul in placi este cea mai frecventa forma de psoriazis, ce afecteaza aproximativ 80% dintre persoane. Cel mai frecvent afectate zone sunt scalpul, spatele, coatele si genunchii. Ca simptome, aceasta forma este definita de placi proeminente, rosii care sunt acoperite de cruste albe-argintii.
Psoriazisul scalpului
Ca frecventa, psoriazisul scalpului apare la 50-80% dintre pacienti. Acest tip este identic cu psoriazisul in placi, dar poate varia de la cruste usoare la forme severe, cu proeminente pe frunte, ceafa si urechi.
Artrita psoriazica
Artrita psoriazica este intalnita la 30% dintre pacientii diagnosticati cu psoriazis, si apare in special in intervalul de varsta 30 - 50 de ani. Simptomele acestei forme sunt dureri, tumefierea articulatiilor si a zonelor din jurul acestora.
Psoriazis gutat
Aceasta forma de psoriazis apare la 10% dintre pacienti si poate fi o urmare a unei infectii streptococice la nivelul gatului. I se mai spune si psoriazis in picaturi si este o forma ce apare cel mai frecvent la copii si adolescenti, ca leziuni mici si rosii, cu cruste.
Psoriazis pustular
Acesta forma afecteaza mai putin de 5% dintre pacienti si este o complicatie a psoriazisului in placi care apare in cazul pacientilor ce intrerup brusc tratamentul sau ca reactie la un anumit tip de medicamente. Psoriazisul pustular afecteaza cel mai mult membrele si apare sub forma unor
proeminente pline.
Optiuni de tratament disponibile
Un tratament pentru psoriazis este obligatoriu, indiferent cu ce forma a bolii te confrunti. Chiar daca psoriazisul nu poate fi vindecat, exista tratamente eficiente care impreuna cu un stil de viata sanatos, te ajuta sa tii sub control boala.
Tratamentele recomandate pentru psoriazis pot fi impartite in urmatoarele categorii:
- Tratamentele topice
- Tratamente sistemice
- Fototerapia pe baza de prescriptie medicala
- Climatoterapie
Tratamentul pe care il urmezi trebuie sa fie unul personalizat, primit din partea unui medic specialist. Alaturi de tratamentele pe care le primesti in baza prescriptiei medicale, iti vor fi recomandate si diferite produse care te ajuta sa mentii pielea hidratata (uleiuri speciale sau produsele emoliente).
Oricare dintre alternative va fi cea recomandata pentru tine, e important sa fii sigur ca ai parte de cel mai bun tratament si sa revii la medicul specialist, pentru a cauta impreuna o solutie potrivita, atunci cand observi ca tratamentul curent nu mai functioneaza.
Psoriazisul nu trebuie ignorat, iar un tratament adecvat iti va face viata mai usoara.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Simptome-si-optiuni-de-tratament-pentru-psoriazis_21921/