Imprimare

Septembrie, luna luptei impotriva limfomului

Adaugat in Stiri din domeniul medical

 Cauze, simptome si diagnosticare a cancerului limfatic

Conform unui studiu publicat in JAMA Oncology, doar in 2013 au fost depistate 465.000 de cazuri noi de limfom non-Hodgkin, iar peste 200,000 de pacienti au pierdut lupta cu boala, in acelasi an.

La nivel european, Cancer Research UK arata ca limfomul reprezinta al 11-lea cel mai comun tip de cancer, cu o medie anuala de 90,000 de cazuri noi. Desi cifrele sunt impresionante, putini dintre noi cunoastem, de fapt, ce presupune acest tip de cancer. in primul rand, limfomul reprezinta un tip de cancer declansat de limfocite, un tip de celule albe din sange, care se inmultesc necontrolat.

Exista doua tipuri de limfom, Hodgkin sau non-Hodgkin, diferenta dintre cele doua fiind prezenta unui tip special de celule regasit in cazurile Hodgkin – celulele Reed-Sternberg.

Care sunt cauzele aparitiei limfomului?
Desi cauzele aparitiei acestui tip de cancer sunt inca incerte, exista cativa factori de risc ce pot ajuta in preventia bolii. Printre ele se regasesc varsta, cele mai multe cazuri fiind depistate inainte de 20 de ani sau dupa 50, sexul, incidenta pentru limfomul Hodgkin fiind mai crescuta in cazul barbatilor, sau imunodeficienta.
Cancerul limfatic poate fi datorat unui sistem imunitar slabit din motive diverse, precum infectia cu HIV sau SIDA.

Exista simptome specifice cancerului limfatic?
Descoperit la timp, inainte sa se extinda, limfomul poate fi tratat cu succes, rata de supravietuire fiind de peste 85% in primul stadiu.

Din acest motiv, intelegerea simptomelor este esentiala in depistarea bolii. Cel mai des, simptomele sunt influentate de tipul de limfom, insa printre cele mai comune se regasesc cele asemanatoare unei infectii virale:

  • Febra persistenta
  • Transpiratii excesive in timpul somnului
  • Astenie si lipsa de energie
  • Pierdere in greutate
  • Tuse sau dispnee

Diferenta consta in extinderea inexplicabila a simptomelor pe o perioada indelungata de timp. De asemenea, simptomele caracterizeaza si alte afectiuni, astfel ca prezenta la medic nu trebuie intarziata, iar diagnosticarea trebuie facuta cat mai rapid, pentru a creste sansele de supravietuire.

in cazul limfomului avansat, pacientii pot resimti simptome precum durere a ganglionilor limfatici dupa consumul de alcool, inflamatii in zona abdominala datorate cancerului extins catre stomac sau intestine, ori durere lombara inexplicabila.

Cum poate fi diagnosticat limfomul?
Prima parte a procedurii de diagnosticare consta intr-un examen fizic efectuat de medic, dar si in analiza istoricului medical prin care pot fi eliminate alte cauze ale prezentei simptomelor.

Apoi, cea mai sigura metoda de diagnosticare este biopsia, al carei tip este decis de medic, in functie de situatia pacientului. Alte teste pot include scanari CT sau RMN.

In functie de diagnosticul primit se stabileste si tratamentul, care poate include chimioterapie, radioterapie, tratament cu anticorpi monoclonali sau transplant de celule stem.

Pentru a sustine demersul de diagnosticare precoce a cancerului in randul pacientilor romani, dar si cercetarea oncologica, MediHelp International, impreuna cu Lamp Insurance si The New European Surgical Academy (NESA) au lansat in Romania o noua forma de finantare oncologica – cardul Nesa.

Cum functioneaza cardul NESA?
Este foarte simplu. Pentru o donatie de 33 de euro/an catre NESA, pentru a sustine cercetarea oncologica, primesti un card care, in cazul suspiciunilor de cancer, iti ofera acces la 2000 de euro care pot acoperi costurile serviciilor de diagnostic a bolii.
Poti utiliza cardul pentru consult medical, navigare medicala sau servicii de second opinion oriunde in lume, intr-o clinica aleasa de tine, pentru a fi sigur ca primesti diagnosticul corect si cel mai potrivit plan de tratament.

Asigurare internationala de sanatate, pentru tratamentul cancerului
In lupta pentru combaterea cancerului, pentru a reduce costurile si pentru a facilita accesul la ingrijire medicala la cele mai inalte standarde, companiile asiguratoare includ in planurile lor de asigurare medicala acoperire pana la 100% pentru preventia si tratamentul cancerului.

Cine poate fi asigurat?
Planurile de asigurare de sanatate privata se adreseaza atat persoanelor individuale cat si companiilor, si garanteaza o acoperire anuala de pana la 3 milioane de euro, daca pacientul alege o polita de asigurare internationala de sanatate.
Beneficiile unei asigurari medicale internationale sunt, in primul rand, lista extinsa de servicii medicale acoperite, calitatea crescuta a acestora, precum si gama larga de clinici de renume din toata lumea in care polita poate fi accesata.

Ce servicii acopera integral asigurarea internationala de sanatate, pentru prevenirea si tratamentul cancerului?

  • Spitalizare
  • Medici specialisti
  • Analize complete si teste de laborator pentru depistarea celulelor canceroase
  • Tratament pentru cancer (spitalizare, chimioterapie si consultatii asociate, radioterapie, medicamente si investigatii)
  • Evacuare medicala internationala de urgenta

 

Afla mai multe despre cardul NESA, beneficiile sale si cum il poti obtine aici pe www.medihelp.ro/medihope/nesacard/, si despre asigurarea internationala de sanatate pe www.medihelp.ro.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Septembrie_-luna-luptei-impotriva-limfomului_21920/

lauff lautf laurf