Imprimare

Tratamentul cancerului bronhopulmonar se poate face numai interdisciplinar

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Doar comunicand eficient, in echipa, si abordand aceasta boala interdisciplinar durata de viata a unui pacient diagnosticat cu cancer bronhopulmonar poate fi prelungita considerabil, iar calitatea vietii sa fie cu mult imbunatatita. Acesta a fost mesajul pe care Conferinta Regionala de Cancer Bronhopulmonar Oltenia, editia a III-a, l-a transmis participantilor.

Ajuns la cea de-a III-a editie, evenimentul coordonat stiintific de sef Lucr. Dr. Alin Demetrian, sef clinica chirurgie toracica, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, a reunit cadre medicale cu specialitati clinice si chirurgicale, dar si paraclinice. Obiectivul principal a fost crearea unui cadru de dialog si dezbatere pe tema necesitatii unei abordari interdisciplinare in diagnosticarea si tratarea cancerului bronhopulmonar.

Tema Managementul cazurilor avansate. Rolul si limitele chirurgiei de salvare a fost dezbatuta pe parcursul a doua sesiuni stiintifice, la care au participat medici de familie - Dr. Dalida Mosorescu, medic de familie Craiova, pneumologi - Prof. Univ. Floarea Mimi-Nitu, Universitatea de Medicina si Farmacie Craiova, sef Lucr. Dr. Mihai Olteanu, Universitatea de Medicina si Farmacie Craiova, Dr. Elena Vlad, medic pneumolog la Spitalul de Urgenta Targu-Jiu, Dr. Cristina Calarasu, medic pneumolog, Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie „Victor Babes” Craiova, sef Lucr. Univ. Dr. Costin Streba, oncologi - sef Lucr. Dr. Michael Schenker, medic primar oncologie medicala, precum si chirurgi toracici - sef Lucr. Dr. Alin Demetrian, sef clinica chirurgie toracica, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Dr. Memu Eustatiu, chirurg toracic Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Mehedinti, Dr. Irina Dragan, chirurg toracic Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova.

Evenimentul s-a bucurat de participarea Prof. Univ. Dr. Horia Sirbu, unul dintre cei mai apreciati specialisti in chirurgie toracica din Europa, seful Clinicii de Chirurgie Toracica de la Spitalul Universitar Erlangen si un bun colaborator al Clinicii de Chirurgie Toracica din Craiova, venit special in Romania pentru a fi prezent la aceasta manifestare.

Conferinta a readus in discutie importanta preventiei si eliminarea factorilor de risc, precum si necesitatea luptei impotriva medicinei defensive, practicata de multe ori la noi in tara, in cazul cancerului bronhhopulmonar. Instituirea unui cadru legal pentru schimbul de informatii intre medici din diferite specialtati reprezinta totodata o alta masura necesara in vederea abordarii multidiciplinare a pacientului.

Preventia, cel mai simplu si mai ieftin mijloc prin care putem lupta impotriva cancerului

Scaderea numarului de decese cauzate de cancerul bronhopulmonar presupune actiuni de preventie, precum adoptarea unor masuri care privesc inlaturarea factorilor de risc - fumatul, poluarea – sau a unor masuri de educatie sanitara a populatiei, unde un rol important este ocupat de medicul de familie. „Medicul de familie are un rol extrem de important in depistarea precoce a cancerului bronhopulmonar, anamneza corecta, examenul fizic corect si amanuntit fiind doar cateva dintre masurile pe care acesta le are la indemana. De asemena, rolul medicului de familie este sa aleaga eficient si oportun momentul in care trimite pacientul mai departe catre pneumolog sau catre chirurgul toracic”, a subliniat Dr. Dalida Mosorescu, Medic primar Medicina de Familie si formator national, lector in cadrul celei de-a III-a editii a Conferintei Regionale de Cancer Bronhopulmonar Oltenia.

Educatia medicala precara a populatiei face ca frecvent pacientii sa solicite un consult medical in stadii avansate ale bolii. „Sub 5% dintre pacienti sunt descoperiti intamplator, la controale de rutina, in momentul diagnosticului doar unu din patru pacienti putand fi operat. Fara tratament, majoritatea pacientilor mor in primul an de la diagnostic”, a atras atentia Dr. Cristina Calarasu.

Cea mai buna metoda de preventie ramane reducerea fumatului, mai mult de 90% dintre cazurile de cancer bronhopulmonar fiind asociate acestuia . „Preventia este cheia. Niciodata nu e prea tarziu pentru a renunta la fumat. Nu exista inlocuitor pentru renuntarea la fumat”, a evidentiat sef. Lucr. Michael Schenker, medic primar Oncologie medicala, Centrul de Oncologie Sf. Nectarie Craiova.

Succesul in tratarea cancerului bronhopulmonar, abordarea multidisciplinara a pacientului

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Tratamentul-cancerului-bronhopulmonar-se-poate-face-numai-interdisciplinar_21923/

lauff lautf laurf