Imprimare

Proteste SANITAS

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Pentru prima data in 27 de ani, un minister ignora total revendicirile membrilor de sindicat!

Peste 200 de membri SANITAS venili sa protesteze in fata Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, multi dintre ei sositi in Capitala de la peste 500 de km departare, nu au reprezentat o problema pentru aceaste institutie. Ca dovada, in cele doua ore in care Federatia SANITAS a pichetat sediul ministerului, nu a
existat nici o invitatie la dialog; nici ministrul muncii, nici un alt reprezentant oficial nu a dorit sa raspunda solicitarilor angajatilor din sindicate si asistenta sociala.

,,Ne-am convins ca nu trebuie sa ne mai asteptam la corectitudine si la buna - credinta din partea Ministerului Muncii. sunt 200 de membri SANITAS care au venit sa-Si strige nemultumirile in fata sediului acestei institutii si constatdm cd nimeni nu este interesat de problemele sistemului de sanatate si
asistenta sociala. Nu a existat nici o invitalie la discutii, ceea ce ne convinge si mai mult ca trebuie sa insistam, prin toate formele legale de protest, pentru a ne face auziti de autoritati. Programul nostru de proteste va continua pana cand guvernantii vor intelege ca sistemul de sanatate si asistenta sociala trebuie sa aiba resursele necesare pentru a functiona. Iar oamenii sunt cea mai importanta
resursa si nu trebuie sa-si bata joc de ea!", a declarat Leonard Barascu, presedintele Federatiei SANITAS.

Federalia SANITAS din Romania a declansat seria de proteste in toata tara, conform programului decis de Consiliul Nalional SANITAS. Incepand cu a doua jumatate a lunii septembrie, organizatiile sindicale judetene au depus petitii si memorii la sediile prefecturilor si primariilor din teritoriu si au solicitat discutarea revendicarilor in Comisiile de dialog social de la nivelul acestora.

In zilele de 2, 4 si 6 octombrie, SANITAS picheteaza sediile ministerelor Muncii, Sanatatii si Finantelor Publice, urmand ca, in data de 19 octombrie, sa aiba loc un miting al membrilor SANITAS in Capitala.

In functie de rezultatul acestor actiuni, Consiliul National SANITAS va decide asupra oportunitatii declansarii grevei generale.

Nemullumirile membrilor de sindicat sunt atat de mari incat pana in prezent, peste 4000 de
membri SANITAS au semnat o petitie on-line prin care sunt de acord cu greva in institutiile publice de sanatate si asistenta sociala.

Revendicdrile SANITAS sunt legate, in principal, de: forma incompleta, omisiunile si inechitatile Legii - cadru nr 1532017 privind salarizarea bugetarilor; pierderea tichetelor de masa incepdnd cu I ianuarie 2018; limitarea plafonului de sporuri la 30% (conform Legii 15/31/2017) si, in consecinta, neadoptarea noului regulament de sporuri, asa cum prevede aceeasi lege-cadru; intentia guvemului de a trece contributiile sociale in totalitate din sarcina angajatorului in cea a anagajatului, ceea ce va anula, practic, cresterile salariale legiferate pentru inceputul anului urmator.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Proteste-SANITAS_21928/

lauff lautf laurf