Imprimare

Inovatii terapeutice din neurologia mondiala

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Peste 200 de medici specialisti si cercetatori stiintifici aduc in dezbatere cele mai recente solutii si inovatii terapeutice din neurologia mondiala.

Neurorecuperarea, o permanenta provocare a cercetarii stiintifice medicale

Tulburarile de memorie, functiei executive, vorbire, perceptie spatiala, atentie, calcul si praxie, intr-un cuvant tulburari cognitive, reprezinta consecinte frecvent intalnite dupa o leziune cerebrala dobandita, in particular dupa un accident vascular cerebral (AVC) sau o leziune cerebrala traumatica (TBI), dar si ca efect al bolilor Alzeihmer sau Parkinson, ramanand o cauza majora de dizabilitate.

In acest context, atat cercetarea fundamentala, cat si neurologia clinica urmaresc cu predilectie imbunatatirea substantiala a calitatii vietii pacientului, acordand un interes crescut pentru ceea ce se numeste astazi , neurorecuperare sau neuroreabilitare.

Neurorecuperarea, ce vizeaza in ansamblul sau, recuperarea fizica, cognitiva si emotionala ale pacientilor, reprezinta una dintre temele principale care vor fi dezbatute anul acesta la cel de-al XIII-lea Congres al Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN) ce se va desfasura in perioada 5-8 octombrie, in Rodos, Grecia. Manifestarea stiintifica va reuni aproximativ 200 de neurologi din 11 tari (SUA, Rusia, Germania, Polonia, Israel, Austria, Suedia, Ucraina, Uzbekistan, Kazahstan si Romania).

Evenimentul este organizat de catre Societatea pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii in parteneriat cu Institutul de cercetare si diagnostic RoNeuro din Cluj Napoca, Societatea Romana de Neurologie, Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj si Academia de stiinte Medicale din Romania.

„in cadrul manifestarii stiintifice vor fi  prezentate cele mai noi abordari la nivel mondial in ceea ce priveste tratarea afectiunilor neurologice si in special modalitatea de neurorecuperare a pacientilor ce are ca principal obiectiv imbunatatirea substantiala a calitatii vietii acestora. Neuroplasticitatea si neuroreabilitarea, care par a fi doi termeni stiintifici interesanti doar pentru lumea medicala de specialitate, sunt in realitate, cele doua proiectii, parte extrem de importanta a medicinei regenerative, care ne vizeaza in ansamblu, pentru ca sanatatea si tratamentele inovatoare dedicate acesteia sunt raportorii nostri esentiali pe parcursul intregii vieti” a declarat prof. dr. Dafin Muresanu, presedintele SSNN, organizatorul Congresului. 

Prelegerile sunt sustinute de cercetatori de elita din Israel, Suedia, Germania, SUA, Polonia, Rusia, Austria si nu in ultimul rand, din Romania. De la primul eveniment de acest gen, organizat in  2005, și pana acum, peste 2.500 de neurologi au luat parte la aceste congrese. 

Modificarea stilului de viata, cea mai eficienta metoda de preventie
Afectiunile neurologice continua sa ia amploare la nivel mondial, numarul tot mai mare al imbolnavirilor fiind astazi principalul generator de ingrijorare in politicile de sanatate din intreaga lume, cercetarea stiintifica medicala neurologica fiind intr-un perpetuu asediu al provocarilor. in egala masura, preocuparile cercetatorilor sunt axate pe tratamente inovative comparabile unui diagnostic cat mai realist, metode interventioniste simplificate si in acelasi timp pe scheme terapeutice moderne ce vizeaza recuperarea pacientului si imbunatatirea substantiala a calitatii vietii acestuia.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, anual, in intreaga lume, aproximativ 10 milioane de oameni sufera un traumatism cranio-cerebral, iar alti 15 milioane sufera un accident vascular cerebral, in timp ce bolile Parkinson si Alzheimer afecteaza astazi 6,3 milioane, respectiv 25 de milioane de persoane.

“Dincolo de cauzele genetice care conduc in anumite cazuri catre aceste boli neurologice, in prevenirea acestor afectiuni trebuie controlati, pe cat posibil, factorii de risc care conditioneaza aparitia imbolnavirilor (stresul, factorii de mediu, fumatul, consumul bauturilor alcoolice sau de droguri, sedentarismul sau o alimentatie necorespunzatoare) si sa recurgem la cea mai eficienta metoda de preventie, modificarea stilului de viata” a precizat prof.dr.Dafin Muresanu.

Nivelul provocarilor pe care sistemul nervos trebuie sa le suporte este intr-o continua crestere. O demonstreaza cifrele oficiale care arata ca 1 european din 3 are probleme sau sufera de afectiuni neurologice si psihiatrice, de la insomnie pana la dementa. Cu toate ca nu reprezinta decat 2% din greutatea corpului omenesc, creierul e irigat cu 20% din totalul sangelui ce hraneste organismul, consuma 14% din totalul oxigenului inghitit de organism si 16% din totalul glucozei, cea care aduce energie. Potrivit specialistilor, un stil de viata sanatos coroborat cu activitati fizice si intelectuale zilnice, dar si cu o alimentatie sanatoasa pot consolida scutul de protectie al creierului si implicit evitarea imbolnavirii acestuia

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Inovatii-terapeutice-din-neurologia-mondiala_21929/

lauff lautf laurf