Imprimare

MS anunta cinci programe noi de screening

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii va demara 5 noi  programe nationale de screening, cu finantare europeana nerambursabila.

Romania va beneficia, in urma accesarii fondurilor nerambursabile, de peste 191 milioane de euro pentru implementarea de programe de depistare precoce (screening) a cancerului de col uterin, cancerului de san, tuberculozei, hepatitelor B,C si D, precum si pentru screening prenatal, precum si pentru formarea personalului medical din domeniile prioritare de sanatate.

“Programele performante de screening salveaza vieti. Este mult mai usor si din punct de vedere medical, dar si economic, sa previi decat sa tratezi boala in stadii avansate. Cresterea capacitatii de screening pentru depistarea bolilor cu impact asupra sanatatii publice reprezinta unul dintre obiectivele importante ale Programului de Guvernare. Fondurile accesate le vom utiliza pentru organizarea si implementarea programelor de screening, dar si pentru formarea personalului medical si achizitia de echipamente, astfel incat sa nu existe sincope in derulare, asa cum s-a mai intamplat in trecut”, a declarat ministrul Sanatatii, prof.dr. Florian BODOG.

Prof. dr. Florian Bodog a mai declarat ca Ministerul Sanatatii a primit un sprijin important in procesul de accesare a fondurilor europene din partea echipei Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene – Autoritatea de Management pentru Programul Operational Capital Uman.

Ministerul Sanatatii a mai derulat, la nivel national programul pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, restul reprezinta programe care vor fi implementate in premiera.

In prima faza, peste 64,7 milioane de euro din cele 191 milioane de euro vor fi utilizate pentru pregatirea a peste 14.000 de specialisti (ex. medici, medici radiologi, senologi, anatomopatologi, epidemiologi, tehnicieni de radiologie si anatomie patologica, fizicieni, manageri de date, asistenti medicali, asistenti medicali comunitari, psihologi implicati in furnizarea serviciilor de sprijin/ suport, biologi, tehnicieni de laborator, registratori medicali, mediatori sanitari, alt personal medical etc.) in domeniile programelor prioritare de sanatate. Programele vor putea include schimburi de experienta in alte State Membre.

Au fost aprobate 34 de proiecte in urma carora cadrele medicale vor fi pregatite in managementul bolilor infectioase transmisibile prioritare (tuberculoza; hepatite virale cronice B si C), in managementul pre si post natal al afectiunilor cu impact asupra mortalitatii infantile, ingrijirea continua a nou nascutului si a sugarului cu risc crescut de imbolnavire si deces, preventia nasterii premature si ingrijirea nou nascutului prematur.

Alte domenii de formare mai vizeaza managementul bolilor cardiovasculare, al afectiunilor oncologice (cancer col, cancer mamar), diabet zaharat, al bolilor endocrine/disfunctii tiroidiene, sanatate mintala si boli rare (inclusiv genetica medicala). Numarul proiectelor aprobate ar putea creste dupa finalizarea de catre MDRAPFE – AM POCU a procesului de contestatii.

TUBERCULOZA

Peste 15 milioane de euro vor fi utilizate in domeniul tuberculozei, pentru ”Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic si tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”.

In cadrul proiectului care va dura maxim 5 ani, un numar de 500 cadre medicale vor beneficia de programe de formare si 70.000 persoane vor beneficia de servicii de sanatate de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic si tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente. Este prevazut ca, 90% din persoanele care vor intra in program sa provina din regiuni mai putin dezvoltate ale Romaniei, iar 10% din Regiunea Bucuresti Ilfov. Toti pacientii tratati vor fi reevaluati periodic.

De asemenea, tot in cadrul proiectului, va fi elaborata metodologia de screening a populatiei pentru depistarea tuberculozei. Mai mult, datele obtinute vor fi analizate, dupa care vor fi elaborate rapoarte, studii, informari in vederea realizarii politicilor publice in domeniul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente in conformitate cu Strategia Nationala de Control al Tuberculozei 2015-2020.

ONCOLOGIE

Vor fi alocate 47 de milioane de euro pentru programul national de depistare a cancerului de col: in prima faza vor fi alocate 5 milioane de euro pentru elaborarea metodologiei programelor de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de col uterin (HPV/ Babes Papanicolau) si pentru formarea personalului medical care va fi implicat in derularea acestor programe. Fondurile vor mai fi utilizate pentru activitati de informatizare suport al bazelor de date ale screeningului integrate cu sistemele informatice ale programului national, precum si pentru monitorizarea la nivel national si controlul implementarii programelor de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de col uterin.

Datele obtinute in urma screeningului vor utilizate pentru realizarea de rapoarte si studii care vor fundamenta viitoarele politici de sanatate din domeniu.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/MS-anunta-cinci-programe-noi-de-screening_21930/

lauff lautf laurf